Pavel Novotný | foto: Petr Topič, MAFRA

Je v českém zájmu, aby Babiš a Zeman zemřeli, řekl starosta Novotný

  • 1592
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný zastává názor, že je ve státním zájmu, aby premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman zemřeli. A je rozladěn, že předseda Senátu Miloš Vystrčil ho nevzal s sebou na Tchaj-wan. Politika ze své strany ODS se tvrdě zastal v dopise, který adresoval čínskému ministru zahraničí.

„V zájmu České republiky je, aby Babiš prostě zmizel, umřel a aby Zeman taky umřel a odešel do věčných lovišť. A abych byl poslancem. Já vím, že to zní strašně, ale je to v zájmu České republiky,“ prohlásil Novotný v rozhovoru zveřejněném v úterý na Info.cz.

Redakce iDNES.cz požádala Novotného, aby se k svým výrokům ještě vyjádřil, starosta ale na dotazy neodpověděl.

Pavel Novotný Vystrčila hájil v dopise čínskému ministrovi zahraničí Wangovi I, který vzbudil zájem zahraničních médií. Novotný v něm nevybíravě vytýká čínskému představiteli útok na Vystrčila. Zároveň ho v dokumentu vyzval, aby se Čínská lidová republika za to Česku neprodleně omluvila.

Měl podle vás vzít Vystrčil s sebou na Tchaj-wan řeporyjského starostu Novotného?

celkem hlasů: 14438
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 15. září 2020. Anketa je uzavřena.

Dopis poslaný řeporyjským starostou byl označen prestižním magazínem Foreign Policy za dokument týdne. „Jsem na to pyšný tak, že to asi dám na oficiální Facebook Řeporyjí,“ napsal později Novotný na Twitteru. „Opravdu mi to udělalo radost,“ doplnil.

Novotný nicméně neskrýval své rozladění nad tím, že se tchajwanské cesty, která vyvolala napětí ve vztazích mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou, nezúčastnil.

„Jsem zklamaný, že mě nevzal s sebou“

„Samozřejmě neměl důvod mě s sebou brát, ale mě to prostě naštvalo. Ale já se na ten Tchaj-wan dostanu, já tam pojedu sám s delegací, mě to nezajímá. Mrzelo mě to. Vím, že mě nemá moc v oblibě, protože jsem vulgární,“ řekl Novotný.

Na Twitteru také uvedl, že byl osloven americkým deníkem The Wall Street Journal kvůli rozhovoru, na který kývl. Není jasné, zda k němu již došlo.

„Měl by viset“. Policie kvůli výrokům obvinila Novotného z výtržnictví

Starosta Řeporyjí byl již v minulosti kritizován za silná slova vůči někdejšímu policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Ten totiž svého jmenovce Pavla Novotného kritizoval kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům.

Politik v reakci na jeho slova řekl, že je Novotný šmejd. „Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku a vlastizrádci by měli viset,“ dodal tehdy v pořadu iDNES.cz starosta. Policie ho pak obvinila z výtržnictví a podněcování k trestnému činu.

Novotný se nedávno vyjádřil i na účet Tomia Okamury:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video