Ve věku 69 let zemřel bývalý ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů...

Ve věku 69 let zemřel bývalý ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret (na archivním snímku z 13. prosince 1995). | foto: Profimedia.cz

Zemřel exředitel úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret

  • 11
Ve věku 69 let zemřel bývalý ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret. Informoval o tom portál Echo24.cz. Pohřeb někdejšího policisty se bude konat 5. října v pražském strašnickém krematoriu.

Bret působil v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) již od jeho založení v roce 1995. Nejprve zastával funkci náměstka ředitele pro trestní řízení. V čele úřadu pak stanul v roce 2008. „Jeho zásluhou získal úřad uznání svojí nestrannou a objektivní činností,“ uvedlo na svých webových stránkách policejní prezidium, když Bret funkci ve svých 65 letech opouštěl.

U policie pracoval Bret 25 let, za svoji dlouholetou činnost dostal i nejvyšší policejní vyznamenání Kord Policie České republiky. Oceněn byl také za zásluhy v oblasti lidských práv.

ÚDV vznikl 1. ledna 1995 sloučením Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování činnosti StB a Střediska dokumentace protiprávnosti komunistického režimu. Specializuje se na odhalování a stíhání trestných činů, které byly spáchány v období 1948 až 1989 a které z politických důvodů nemohly být v té době potrestány. Mezi lidmi, které ÚDV stíhá, jsou zejména bývalí důstojníci StB a vysocí funkcionáři komunistického režimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video