Paroubek: Zvažuji odvolání Kmoníčka

  • 162
Rebelující poslanec ČSSD Jan Kavan dopoledne slíbil vládě svoji podporu. Podmínil ji ponecháním velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka ve funkci. Premiér však večer v rozhovoru pro BBC prohlásil, že zvažuje Kmoníčkovo odvolání. Kavan reagoval, že věří, že Kmoníček ve funkci zůstane.

"Chci věřit, že k žádnému pádu nedojde," řekl Jan Kavan MF DNES. Dodal, že je přesvědčen o schopnostech Hynka Kmoníčka, který by prý jako špičkový diplomat neměl být odvolán.

Jan Kavan vyjádřil přání, že se velvyslanec Kmoníček už nebude přes média vyjadřovat k výrokům ministra zahraničí Cyrila Svobody. "Chápu ale, že se ho slova Cyrila Svobody dotkla," upřesnil.

Svoboda už dříve vyloučil možnost, že by se jeho prvním zástupcem stal nynější velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček, s nímž se dostal do otevřeného sporu. Kmoníčka původně navrhovala skupina kolem Kavana a jeho kolegy Vladimíra Laštůvky.

Právě ponecháním Kmoníčka ve funkci však Kavan podmínil svoji podporu. Dopoledne novinářům řekl, že pokud by byl Kmoníček z New Yorku kvůli otevřené kritice ministra odvolán, svou podporu kabinetu by musel znovu důkladně zvážit.

Premiér však večer naznačil, že uvažuje o Kmoníčkově odvolání. "Má trpělivost s panem Kmoníčkem je u konce," řekl v rozhovoru pro BBC. "Jiná cesta není."

Po pár dnech váhání přitom Kavan ráno přislíbil vládě podporu. Přesvědčila ho dohoda mezi premiérem a lidoveckým šéfem diplomacie Svobodou. Podle ní bude mít ČSSD na ministerstvu zahraničí prvního náměstka.

"Před chvilkou jsem byl informován panem premiérem Paroubkem o dohodě mezi ním a panem ministrem Svobodou. Dohodu vnímám jako přijatelný kompromis, a podle toho samozřejmě vládu podpořím, pokud nedojde k nějaké změně," řekl dopoledne Kavan novinářům.

"Věřím slovům pana premiéra," dodal. Ještě ráno nechtěl Kavan s novináři mluvit, po rozhovoru s Paroubkem ale své stanovisko veřejně oznámil.

Další tři z váhajících poslanců se premiéru Jiřímu Paroubkovi podařilo přesvědčit už v úterý. Že vládě dají důvěru, slíbil Vladimír Laštůvka, Robert Kopecký i Josef Hojdar. - více zde

Poslanec Petr Lachnit obrátil už v pondělí. Paroubek mu výměnou za podporu vládě slíbil funkci poradce pro regionální politiku. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video