Vandalové na hlavním nádraží poničili památník rodičům Wintonových dětí

  • 295
Památník rozloučení, který věnovaly děti zachráněné za druhé světové války Nicholasem Wintonem svým rodičům, stojí na hlavním nádraží v Praze od roku 2017. Nyní ho někdo poničil. Kolemjdoucí si všimli praskliny ve skle a věcí se už zabývá policie. Vyšetřuje ji jako poškození cizí věci a pátrá po pachateli.

Fotografie naprasklého skla na památníku se objevila na Facebooku, před víkendem byl údajně ještě netknutý. Policie se o incidentu dozvěděla v neděli ráno.

„Kolem sedmé hodiny jsme přijali oznámení o možném poškození památníku Rozloučení, které, jak jsme později zjistili, se zakládalo na pravdě,“ řekl portálu iDNES.cz mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

„Celý případ jsme zdokumentovali a místo činu ohledali,“ dodal.

„V současné době probíhají standardní úkony trestného řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ doplnil Rybanský. Způsobenou škodu podle něj zatím nevyčíslili, pražští policisté nyní pátrají po možném pachateli.

Památník byl na hlavním nádraží v Praze odhalen v květnu roku 2017:

27. května 2017

Památník odhalily v roce 2017 dvě ze zachráněných Milena Grenfell-Bainesová a Zuzana Marešová. Tvoří ho replika autentických dveří vlaku, jímž děti odjely, a na skle dveří jsou z jedné strany zobrazeny dětské ruce, z druhé strany ruce dospělých. Odlitky byly vytvořeny podle rukou Grenfell-Bainsové a Marešové a pravnoučat jedné z nich.

Maminka se kousala do rtů, aby neplakala, vzpomíná jedno z Wintonových dětí

„Památník rozloučení, který stojí v průchodu z odjezdové haly k nástupištím pod kupolí secesní Fantovy kavárny, je vyjádřením vděčnosti našim rodičům za podruhé darovaný život a je i trvalou vzpomínkou na ně, kteří nejvíc trpěli a byli největšími hrdiny v příběhu nás, Wintonových dětí. Není snad nic horšího než vzdát se svého dítěte v naději, že mu tím zachráníte život,“ řekla Marešová.

Winton zachránil 669 židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Jejich rodiny většinou za války zahynuly.

Do povědomí širší veřejnosti se Winton dostal až díky dojemnému setkání se zachráněnými „dětmi“, které zorganizovala britská rozhlasová a televizní stanice BBC v roce 1988. Zemřel v červenci 2015 ve 106 letech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video