Socha okřídleného lva ocení hrdinství českých letců ve Velké Británii.

Socha okřídleného lva ocení hrdinství českých letců ve Velké Británii. | foto: ČTK

Churchillův vnuk odhalí v Praze okřídleného lva na počest letcům RAF

  • 66
Hrdinství českých letců, kteří za druhé světové války bojovali ve Velké Británii, bude v Praze připomínat socha okřídleného lva. Česku ji věnovala zde žijící britská komunita. Bronzový památník odhalí 17. června vnuk někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla. Zatím se nerozhodlo, kde přesně bude stát.

Autorem bronzového dvoumetrového památníku je britský sochař Colin Spofforth. Socha bude odlita v České republice. O jejím umístění nyní jedná britská ambasáda s Prahou, řekla v úterý britská velvyslankyně Jan Thompsonová.

"Stěžejním historickým milníkem pro budování dobrých vztahů mezi Českem a Británií byla druhá světová válka, během níž Čechoslováci bojovali po boku britských ozbrojených sil," uvedla Thompsonová.

Lev je důležitým heraldickým symbolem pro Čechy i Brity, křídla pak symbolizují letce. Podle ambasadorky darovali dobrovolníci z řad firem i veřejnosti na vybudování památníku 100 tisíc liber (přes tři miliony korun). Lev podle ambasády nestál žádné státní peníze.

Sochu odhalí při západu slunce

Iniciátorem památníku je Euan Edworthy, který 17 let žije a pracuje v Česku. Na nápad vybudovat památník prý přišel v době, kdy přijel do Česka. "Jako dítěti vychovávanému ve Velké Británii mi můj otec, který sám byl důstojníkem RAF, často připomínal hrdinství československých letců," zdůvodnil Edworthy.

Socha bude stát v Praze, ale přesná lokalita zatím není dohodnuta. Památník bude odhalen při slavnostním ceremoniálu za západu slunce.

Celá akce začne koncertem pochodové hudby RAF College Band, po níž zahraje sbor královských bubeníků a dudáků. Památník odhalí Nicholas Soames, poslanec a vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla. Poté, co bude pomník odhalen, přeletí nad Vltavou stíhačka Spitfire, na kterých Čechoslováci létali.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku v druhé světové válce.

V bitvě o Británii během léta a podzimu 1940 létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, z toho asi pětina pocházela ze zahraničí, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.

Britský premiér Winston Churchill hrdinství pilotů vzdorujících přesile Luftwaffe popsal dnes slavnou větou: Nikdy v dějinách válek nebylo tak velké množství lidí tak moc vděčných tak malé hrstce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video