Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Pacienti i lékaři: Chceme ochranu

Mají pocit, že stojí proti hradbě a nikdo jim nevěří jejich bolest. A tak sáhnou po zbrani. Nastává éra džungle v nemocnicích? A na čí straně je pravda? Třiatřicetiletý František Vít, který ve středu podle všeho zastřelil předního ortopeda Václava Štědrého z pražské nemocnice Bulovka, ve čtvrtek ráno zemřel.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dada

15. 3. 2003 19:45
Je mi líto obou
Je mi líto zastřeleného lékaře. Nejspíš se stal obětí naprosto zoufalého člověka. Jen nikdo z nás nemá dostatek informací, aby zjistil, nakolik k tomu přispěl lékař sám, že se jeho pacient do takové situace dostal. Je mi líto i vraha. Byla jsem překvapena informací Dr. Dungla, že pacienta poslali na psychiatrické vyšetření. Ještě více jsem však zírala, že jej pan Vít byl ochoten podstoupit. Vážné obavy, že ze strany lékařů nebylo asi vše úplně v pořádku, vyvolala odmítavá reakce dr. Dungla (nadřízeného zastřeleného lékaře) na výsledky psychiatrického vyšetření, které vyznívalo ve prospěch pacienta.
0 0
možnosti

dada

15. 3. 2003 19:25
0 0
možnosti

pilk

14. 3. 2003 14:28
Hippokratova přísaha
    Pro chytráčky operující s Hippokratovou přísahou, aniž by věděli, co to je:  
    Hippokratova přísaha
    Přísahám při Apollonovi, bohu lékařství, při Aeskulapovi, Hygiei a Panacei i při všech bozích a bohyních a dovolávám se jejich svědectví, že podle svých sil a svědomí budu tuto přísahu a tyto závazky řádně zachovávat. Svého učitele v tomto umění budu ctít stejně jako své rodiče a vděčně mu poskytnu všechno nutné, ukáže-li se toho potřeba; také jeho potomky budu pokádat za bratry a budou-li se chtít naučit tomuto umění, vzdělám je v něm bez nároku na odměnu a jakékoliv závazky. Rovněž umožním jak svým synům a dětem svého učitele, tak žákům, kteří se slavnostně zavázali lékařskou přísahou, aby se podíleli na výuce a přednáškách i celé vědě, jinému však nikomu. Způsob svého života zasvětím podle svých sil a svědomí prospěchu nemocných a budu je chránit před každou úhonou a bezprávím. Ani prosbami se nedám pohnout k podání smrtícího léku, ani sám k tomu nedám nikdy podnět. Stejně tak neposkytnu žádné ženě prostředek k vyhnání plodu; zachovám vždy svůj život i své umění čisté a prosté každé viny. Neprovedu řez u žádného nemocného, který trpí kameny, ale odevzdám ho mužům v tomto oboru zkušeným. Ať přijdu do kteréhokoliv domu, vejdu tam jen ve snaze pomoci nemocným vyhýbaje se všemu podezření z bezpráví nebo z jakéhokoliv ublížení. Stejně tak budu vzdálen touhy po smyslových požitcích se ženami a muži, jak se svobodnými tak s otroky. Uvidím-li nebo uslyším-li při své lékařské praxi nebo v soukromém životě lidí něco, co by mělo být utajeno, pomlčím o tom a zachovám to jako tajemství.
    Budu-li tuto přísahu zachovávat a řádně plnit, nechť je mi dopřáno žít navždy šťastně, požívat úcty u všech lidí a těšit se z plodů svého umění. Jestliže ji však poruším a poskvrním, staniž se mi pravý opak.
    Moc aktuální to není, že? A pokud dobře čtu, tak se tam nemluví o práci doktorů za mrzkou odměnu.
0 0
možnosti

jana kleer

14. 3. 2003 14:01
civilizovana spolecnost
rada bych upozornila ze to co pisete ze v nemecku a v rakousku atd ma clovek ochranu je nesmysl nez jsme se odstehovali do kanady zili jsme 12 let v nemecku a mame tam stale pocetnou rodinu z manzelovi strany a pratele a to same mych spousty znamych v rakousku odkud pochazi muj deda a slysim ty same problemy lidem to nekdy trva leta a zruinuji se financne tim ze bojuji proti nemocnici nebo lekarum za spatne osetreni a chybu pri operaci a ctu tyto pripady v nemeckych i rakouskych novinach tyto pripady se stavaji i tady je ale rozdil ze tady jsou lide zvykli hned nevzdat a bojuji pres advokaty i kdyz to trva a u nas na to jeste lide nejsou zvykli a take advokati u nas jsou zkoruptovani ale  to bude jeste chvili trvat  nez se neco stane  jana
0 0
možnosti

Taky lékař

14. 3. 2003 11:48
je to v něčem jiném
Jako lékaři mi je smutno z příspěvku, typu že nám to doktorů ještě spočítate, dobře mu tak , a pod.Skutečně se mi nechce věřit v takovou hloupost a ubohost. problemy jsou jinde. pracoval jsem v zahraničí. Skutečností je, že v nemocnicích na specializovaných odděleních pracuji data manažeři, farmakologove, psychosociální pracovníci, sekretářky, psychologove a pod. tvoří tým . u nas jsou jen sestry a lekaři .Tím zákonitě musí dělat práci těch kategoriíí ,jež jsem zmínil.není to výmluva, ale skutečnost. K té paní ,jež lamentuje na peníze:Ja mam ve službě na pohotovosti přibližně 130 CZk. Zeptejte se kolik ma pracovník značkového servisu na hodinu.Zasádní problem je skutečně v umění komunikace-jenže to na školách neučili a komu to není vlastní , těžko se to naučí. Vždy svým pacientů sdělím důvod, cíl, možné komplikace a přínos vyšetření atd.Není totiž možne aby byly tři strany : nemoc : pacient : zdravotnik. Musi byt strany dvě a nemoc společným, jasně definovaným nepřítelem- pracuji v onkologii. Přeji všem hodně zdraví
0 0
možnosti

alenka v říši divů

14. 3. 2003 12:33
Re: je to v něčem jiném
Vážený pane doktore,
abych diskusi trochu vyvážila, dávám v úvahu názor, že nemoc není nepřítel, ale spíše indikátor nerovnováhy systému, za který je pacient do velké míry sám zodpovědný. V zahraničí, na které se odvoláváte, už se za tento názor neupaluje, ve většině vyspělých zemí je alternativní léčba vč. homeopatie stále běžnější - samozřejmě v rámci takových opatření, která pacienta chrání před šarlatány. Na jedné straně se většina alopatických lékařů (a hlavně firem, vyrábějících alopatické léky) brání uznat zodpovědnost pacienta za jeho vlastní zdraví a nutnost jeho aktivní účasti na rozpoznání příčin nemoci a jejím léčení, na druhé straně se pak ale diví, když takto zmanipulovaný pacient vidí logicky vinu jen na lékaři a bere "spravedlnost" do vlastních rukou. Znovu opakuji, že podvodníci či neschopní jsou všude, tedy i mezi alternativními léčiteli, ale tak jako věříme alopatické lékařské komoře, že si mezi svými dokáže udělat pořádek (a někdy jsme v této důvěře zklamáni), stejně tak by měli dostat šanci i prokazatelně schopní alternativní léčitelé. Ostatně, často jsme svědky toho, jak se v úzkých na ně obrací i Ti nejzavilejší "racionalisté".
0 0
možnosti

Ing. Papazian

14. 3. 2003 9:00
Každého dobrého člověka a odborníka je škoda, čest jeho památce!
Jinak si myslím, že skutečně je třeba zlepšit českou legislativu, protože pravidla pro vyřizování stížností jsou dlouhá a tím do jisté míry i neúčinná. Povolání ve zdravotnictví si vyžaduje bezesporu větší celospolečenské výdaje na tuto oblast hodpodářství (a to jak na platy, tak i na vybavení včetně ochranky apod.). Zároveň je nutné provádět častější kontroly v hospodárnosti, ale to musí zabezpečovat niko-li stát, ale zřizovatel nemocnice či lékařského zařízení. Filozofie léčení by se také měla změnit, tedy i organizace práce, tak aby byl větší prostor na lidské popovídání s doktorem a pacientem. Pochopitelně se tím může snížit produktivita práce, ale právě proto, chceme-li kvalitnější péči, musíme si ji také zaplatit. Zatím platíme málo, není pak divu, že lékař odpoví mamince, že na povídání si jen tak (o ničem) nemá čas. Pokud maminka a my všichni budeme na zdravotní péči více přispívat ze svých výdělků, pak se může i úroveň našeho zdravotnicví a péče o nás v době nemoci zlepšit. Podle všeho na ni nemáme, zaměstnavatelé (včetně zaměstnavatele státu)by museli zaměstnancům zvýšit platy, tak aby bylo z čeho brát na vyšší odvody. Dosažená úroveň HDP již dávno dle mého názoru umožňuje zvýšit mzdovou hladinu o desítky procent. Pochopitelně by tím byl prostor i pro narovnání cen v nájemném, ale i ve zdravotnictví, školství, tak abychom měli vyšší platy i životní úroveň než Polsko, které po Slovinsku nás jako další země předstihla. Díky tomu se stáváme blbci Evropy, kteří prodávají svou pracovní sílu za levno. Změňme to! Euro budeme přijímat podle všeho ve stejný termín jako Rumunsko, což hovoří za vše.
0 0
možnosti

sova

14. 3. 2003 8:24
iBlesk
Tak jako včera... na místě činu čtyři osoby - informační šum! Co ještě je v  MLADÉ FRONTĚ dnes  informační šum?
0 0
možnosti

AAAAAAAa

14. 3. 2003 8:12
aaaaaaaa
Naše zdravotnictví se může zlepšit, až budou lidé ochotni za ně platit, tenhle postsocialistický systém nemůže trvat věčně. Zvláštní je, za co všechno někteří lidé doslova vyhazují peníze - přeplněné vozíky v supermarketech, značkové oblečení, drahá auta a cestování a přitom nemají na základní potraviny, nájem a léky. Při stávajícím systému financování zdravotnictví může léčit jenom lidumil s mučednickými sklony, nebo někdo, kdo se jinde neuživí.
0 0
možnosti

Stina

14. 3. 2003 10:30
Re: aaaaaaaa
Tak to si zrovna nemyslim. Doktori pro me byli donedavna neco jako polobozi, protoze umeli lecit lidi a to je uzasna vec. Az do te doby nez jsem zjistila, jak se uplaci, jak jsou arogantni ke svym pacientum, jak si bezostysne rikaji pacientům o prispevky na vybaveni svych ordinaci. A posledni kapka byla, kdyz na malem meste, z ktereho pochazim odmitli slouzit pohotovost. Clovek by si rekl, procpak asi? Copak se asi stalo tak zavazneho? Cimpak jim nevysli vstric? Samozrejme v tom byli penize - neb 300 Kc na hodinu za sluzbu jim prislo malo. Vidite ten paradox? Malo ! Cloveku, kterej se pysni moralni Hipokratovou prisahou prislo 300 kc malo. Lide, kteri na tom malem meste ziji nevi co si maji myslet, jejich plat stezi presahne 60 Kc na hodinu. Jak ma v jejich ocich (moralne) vypadat doktor s timto postojem? Jakou duvery od nich ma ziskat? Pacienti nejsou dojna krava a doktor neni podnikatel ale clovek, kterej slozil Hipokratovu prisahu, ktera nema s podnikanim nic spolecneho. Na to dnesni doktori zapominaj. Protoze vidina bohatstvi je velmi velmi silna. Je mi z toho nanic.
0 0
možnosti

Rubasova

14. 3. 2003 4:22
4 operace
Byla jsem čtyřikrát operovaná v okresní nemocnici západních Čech v rozmezí 3 let a pokaždé úspěšně. Děkuji! Pacient by měl být také vice trpělivý a poslušný rady lékaře.
0 0
možnosti

MI

14. 3. 2003 3:50
doktori
kazdej ma pravo jit k nekolika doktorum a kdyz nejste spokojeny s jednim tak jdete k jinymu, u nas je problem ze spousta dobrejch doktoru nepraktikuje medicinu protoze za to nedostanou co by si zaslouzili a proto casto delaj jiny povolani, kdyz to nekdo chce srovnavat s evropskou unii tak to jde opravdu ztezi, za prvy u nas neni v medicine dost penez, ato jak vybaveni tak platy a je to tak vsechno se vsim. Jinak ja mam s doktory prevazne dobry zkusenosti ael je pravda ze obcas se nadjou takovi kteri se nedaj nazyvat doktory, ale tak me napada jestli to tak neni ve vsech povolanich.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...