Ostravská ČSSD: lídrem je Zaorálek

Ostrava - Ostravská organizace ČSSD na své konferenci nominovala Lubomíra Zaorálka na post lídra krajské kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Naopak nepodpořila svého bývalého předsedu a současného ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita, který skončil až na pátém místě. Lachnitovi tak hrozí, že se v rámci celého kraje ocitne na nevolitelném místě.

Předseda ostravské organizace Jozef Kubinyi řekl, že Lachnitův neúspěch spatřuje především v kauzách, které se kolem ministra v poslední době rozvířily. "Tvrdí (Lachnit), že má jednoznačné vysvětlení. Já osobně si myslím, že obvinění vyvrátil nedostatečně," řekl Kubinyi s tím, že v současné situaci by Lachnit asi těžko získal důvěru voličů. "Ostravská veřejnost ho nevnímá příliš dobře," řekl.

Lachnit se odmítl ke svému neúspěchu vyjádřit. Straničtí kolegové mu například vyčítají, že si za státní peníze najal agenturu, která jej učila komunikovat s médií. Nevoli mezi členy ostravské a krajské ČSSD již dříve vyvolaly jeho podnikatelské aktivity ve společnosti Alfa Horizont a nevyjasněný sponzorský dar pro tuto firmu. Lachnit také podle Mladé fronty DNES neoprávněně prosazoval i zájmy soukromé společnosti, která chtěla v na Novojičínsku vybudovat distribuční centrum. Lachnit obvinění odmítá a brání se podáváním žalob.

Na dalším místě po Zaorálkovi ostravská konference podpořila právě svého předsedu Kubinyiho, který je přednostou kliniky nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Ostravě-Porubě. Na třetín místě je také lékařka Jana Gavlasová a ředitel nemocnice ve Vítkově Jiří Havlíček. "Zdravotnictví v kraji je velkým problémem. Nominace zdravotníků má zdůraznit potřebu jeho řešení," vysvětlil Kubinyi.

V Bruntále se sešla okresní konference strany. Její volební jedničkou je poslanec a předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky  Jaroslav Palas. V ostatních okresech se konference uskuteční během následujících dvou týdnů. Krajská konference je plánována na 25. listopadu.

Svého lídra v Moravskoslezském kraji již také zvolila KDU-ČSL. Stal se jím místostarosta Kopřivnice na Novojičínsku Alois Janek.

Unie svobody nominovala poslance Zdeňka Kořistku, který v rámci kraje pravděpodobně povede i celou čtyřkoaliční kandidátku. V ODS má největší šance bývalý ministr dopravy a spojů Martin Říman.

Podle informací z tisku se v KSČM rozhoduje mezi poslanci Karlem Vymětalem a Svatomírem Recmanem.

V kraji bude dále kandidovat Strana za životní jistoty a Česká strana národně sociální.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video