Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 18. 11. 2018 11:33

Oslavy výročí 17. listopadu

Online reportáž z oslav výročí 17. listopadu pro vás připravuje agentura ČTK a domácí redakce iDNES.cz.

15:52

Spolek, který na Václavském náměstí organizuje rozdávání letáků proti Istanbulské úmluvě, genderové ideologii nebo migraci, se jmenuje Čest, svoboda,respekt. Podle zpravodaje ČTK jsou na místě slyšet slovní přestřelky.

15:50

Karnevalový průvod Sametové posvícení ImageText

15:45

Podle svědků muže za stánkem provokovali, posmívali se mu a postrkovali ho. Vznikl z toho spor, který musela řešit policie. Muže se stánkem nakonec policisté vyzvali k tomu, aby je následoval na služebnu k podání vysvětlení, takže stánek z náměstí zmizel. Mluvčí brněnské policie Lenka Drahokoupilová řekla, že policie konflikt na náměstí řešila. "Nedošlo ale k napadení. Nyní se věcí zabýváme," dodala.

15:45

Přestože byla demonstrace v Brně na Malinovského náměstí poklidná, policie po jejím ukončení musela řešit spory na náměstí Svobody. Na něm měl stánek Babišův zastánce, který sbíral podpisy pro to, aby se vláda ANO a ČSSD udržela. U jeho petičního stánku s nápisem "Nepřipustíme demisi vlády pod taktovkou demobloku, demožumpy" se zastavil hlouček lidí, kteří předtím odešli z Malinovského náměstí z protestu proti Babišovi.

15:38

Pod pódiem na Václavském náměstí v Praze, kde v 16:30 začne Festival svobody, rozdává několik lidí letáky proti Instanbulské úmluvě, genderové ideologii či migraci. Přinesli také transparent, v němž se ptají, kdo zaplatil listopad 1989 a kdo to platí dnes. Na místě jsou policisté, kteří dění monitorují, vše se zatím odehrálo bez konfliktů.

15:36

Na twitteru se vyjádřil i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Lidé z Československa podle něj před 29 lety překvapili svět revolucí, jejíž sametový charakter zůstává vzácným historickým úspěchem. Hodnoty listopadu 1989 musí být ochraňovány.

15:30

Karnevalový průvod masek Sametové posvícení ImageText

15:24

Pražští policisté upozorňují na zvýšenou kumulaci osob v ulici Národní, protože tímto místem budou s největší pravděpodobností ve stejnou chvíli procházet dva průvody. "Dbejte prosím své zvýšené opatrnosti!," napsala policie na twitteru.

15:18

Pochod demonstrantů sleduje i prezidentský mluvčí Ovčáček:

15:17

Pochod lidi, kteří požadují odstoupení Babiše, se blíží ke Karlovu mostu. Skanduji "Demisi, demisi" a "Máme toho dost". Po cestě na něj čekají desítky dalších lidí.

ImageText

15:15

Satirický karnevalový průvod masek Sametové posvícení ImageText

15:10

Kolem 17:00 se na Národní třídě uskuteční akce Světla svobody a památky obětí komunismu. Účastníci symbolicky zapálením světel vzpomenou na oběti komunistického režimu. Svíce položí do světelné řady a spojí se do lidského řetězu.

15:09

Na Národní třídě známé osobnosti předčítají z děl dramatika a prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. K předčítání byli pozváni například Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová či Jan Potměšil, Petr Pithart a Michael Žantovský. Na ulici byl také postaven skautský tábor, svou práci představují i neziskové organizace.

15:03

Symbolicky dnes v den státního svátku 17. listopadu začala obnova unikátní aleje v Radkově na Opavsku. Zástupci Moravskoslezského kraje v čele s hejtmanem Ivo Vondrákem zde vysadili 18 nových lip velkolistých. Unikátní historická alej téměř dvě stě let lemuje někdejší kočárovou cestu od radkovského kostela k zámku v Dubové.

15:02

Průvod z Hradčanského náměstí míří přes Národní třídu na Staroměstské náměstí, kde se od 16:00 uskuteční demonstrace proti premiéru Babišovi nazvaná Demisi!

    14:59

    Podle ministra vnitra Jana Hamáčka nejsou vyhozené květiny případem pro policii:

    14:58

    Na demonstraci v Brně vystoupil také politik z městské části Brno-Černovice Ladislav Kotík (TOP 09). Podle něj nemůže za všechno jen Babiš.

    „Že je Andrej Babiš na vrcholu, umožnila i neschopnost našich tradičních politických stran a řada korupčních kauz. Současný prezident a předseda vlády vyhráli v demokratických volbách a my je musíme porazit ve volbách,“ uvedl Kotík. Podle něj by se lidé měli angažovat v politice.

    14:57
    14:56

    Shromáždění na Hradčanském náměstí. ImageText

    14:54

    "Sešli jsme se zde, abychom se postavili za slušné Česko," řekl lidem zástupce spolku Milion chvilek pro demokracii. Kritizoval propad politické kultury a nedávné vyjádření Andreje Babiše, že nikdy neodstoupí. Ve slušných zemích je zvykem, že když někdo udělá průšvih, odstoupí, řekl mladík.