Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 11. 2009 9:41

Oslavy státního státku 28. října 2009

Zdroj: redaktoři iDNES.cz, iDNES.tv, MF DNES, ČTK

Podrobná reportáž z oslav i protestů
21:05
Prezident Klaus u příležitosti státního svátku udělil třiadvacet vyznamenání. Jako první ocenil válečné hrdiny. Za zásluhy dostal medaili i Karel Gott. Slavnostního večera se kromě vysokých ústavních činitelů zúčastnil i exprezident Václav Havel. - více čtěte zde
18:38
Vážení čtenáři, vážené čtenářky. On-line reportáž z oslav výročí vzniku samostatného státu je u konce. Na iDNES.cz se během dnešního večera ještě dočtete, kdo letos dostane z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání.
18:35
Mluvčí zlínské policie Jana Bartíková uvedla, že na policejních služebnách ve Zlíně a Otrokovicích skončilo sedmnáct extremistů. Většina z nich nebyla schopna prokázat svoji totožnost.
16:19
Na pražském Malostranském náměstí se dnes kolem 15:00 sešly asi dvě stovky odpůrců Lisabonské smlouvy. Dojít mají na Jungmannovo náměstí. Akci nazvanou "Pochod na obranu svobody a státní suverenity" svolala iniciativa D.O.S.T. Účastníci průvodu mají v klopách trikolory a nesou transparenty například s nápisem "Podporujeme svého prezidenta".
15:56
Předseda ODS Mirek Topolánek varoval v souvislosti s dnešním státním svátkem občany Česka, že si sami způsobují zpochybňování hodnot, na nichž stojí demokracie v zemi. Podle něj se étos sametové revoluce, od níž uplyne v listopadu 20 let, vytrácí v koalicích s komunisty, v opětovné snaze nahradit svobodu státním poručníkováním a odpovědnost populismem a také v obdivu k autoritativnímu ruskému režimu.
15:20
Přibližně tři desítky pravicových radikálů se dnes sešly v Otrokovicích na Zlínsku. Protestovala proti nim asi stovka příznivců hnutí Antifa. Skupiny se nestřetly.
15:04
V pražské čtvrti Anděl se objevili bílí medvědi, kteří nedávno protestovali před plzeňskou právnickou fakultou. "Brum brum," odpověděli reportérovi iDNES.cz na otázku, zda také slaví vznik Československa. "Nemohou nic říkat, mají jen chodit a mávat," vysvětlila žena, která je doprovázela.
14:25
  • Busta T. G. Masaryka ve Valdicích

    Busta T. G. Masaryka ve Valdicích / Autor: Ondřej Littera, MAFRA

14:21
Již potřetí odhalovali bustu T.G. Masaryka ve Valdicích. Poprvé na tomto místě vznikl pomník v roce 1924, který na začátku války zničily nacisté. Po osvobození zde byla postavena její kopie, kterou poté odstranili komunisté.
  • Ve Mžanech na Královéhradecku oslavili vznik republiky obnovením lipové aleje.

    Ve Mžanech na Královéhradecku oslavili vznik republiky obnovením lipové aleje. / Autor: Ondřej Littera, MAFRA

14:04
Shromáždění příznivců Dělnické strany pod názvem "Den národní jednoty" provázejí bezpečnostní opatření, na akci dohlíží desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu. - více o shromáždění čtěte zde
13:21
Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v jednu hodinu už scházeli příznivci extrémní pravice. Na místě byla asi stovka demonstrantů a zhruba stejně policistů. Dorazili exponenti Dělnické strany Tomáš Vandas, Lucie Šlégrová, Matyáš Sombati, Petr Kotáb či Martin Zbela, přišel také Erik Sedláček z Národního odporu.
  • Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas na náměstí Jiřího z Poděbrad (28. října 2009)

    Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas na náměstí Jiřího z Poděbrad (28. října 2009) / Autor: Stanislav Zbyněk ČTK

13:02
"Je to nejvýznamnější den v historii Československa, Československé republiky. Zaslouží si tyto pocty, zaslouží si připomenutí, v jaké době a s pomocí jakých lidí Československo vzniklo," řekl v České televizi k oslavám ministr obrany a vicepremiér Martin Barták.
12:36
Premiér Jan Fischer: "Masarykovský stát byl založen správně, jeho ideál byl stále živý i v dobách, kdy se k němu politici nehlásili. Dokud bude tento ideál žít, bude žít i naše společenství. Demokracie je diskuse, říkával náš první prezident. A svobodně diskutovat spolu můžeme v jakémkoliv prostoru, který svobodnou diskusi umožňuje. Kdyby Rakousko-Uhersko nebylo zcela zkompromitované, mohl se masarykovský ideál uplatnit v rámci tehdejší federace," prohlásil premiér.

"Realizace ideálu nezáleží na velikosti státu (...) Ctěme Masarykova slova: demokracie spočívá v mravnosti. Politika je především službou obci," zakončil Fischer a sklidil velký potlesk.
12:34
Dvořáková kritizovala zejména vzrůstající snahy sudetoněmeckých hnutí o "revizi výsledků druhé světové války" - konkrétně úsilí vybudovat pohřebiště pro oběti odsunu sudetských Němců po válce. "Zakrývat to nechceme, ale umírněnost by byla na místě. Měli bychom spíš budovat pohřebiště pro oběti pochodů smrti. Československo zdaleka nebylo jediné, odkud Němci museli po válce odejít, jiné země tyto problémy teď neřeší," řekla Dvořáková.
12:28
Šéfka Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková se v Národním muzeu pustila do tvrdé kritiky politických poměrů v Česku. "Těžko najdeme ve světě pokornější lokaje, než jsou naši regionální politici. Dělají si, co se jim zlíbí, aniž by brali ohled na zájem státu a občanů. Státnost a zájmy občanů ať jdou k čertu, hlavně, když to nese peníze," rozčísla atmosféru. - více o projevu Anděly Dvořákové čtěte zde
12:09
"Symbolů české minulosti si musíme vážit a musíme si z nich brát příklad," řekl dopoledne na Vítkově České televizi člen Sokola Vladimír Prchlík.
12:07
Krátce po poledni začal v Panteonu Národního muzea hlavní program oslav. Ceremoniál zahájila hradní stráž, vojenská hudba zahrála Ktož sú boží bojovníci a poté slovenskou hymnu Nad Tatrou sa blýská. Až poté znějí tóny české hymny Kde domov můj.