Z výšky vypadá Orlická přehrada lákavě, špinavá voda však turisty odrazuje.

Z výšky vypadá Orlická přehrada lákavě, špinavá voda však turisty odrazuje. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Orlické přehradě přezdívají žumpa kraje. Může za to fosfor přitékající z řek

  • 41
Orlická přehrada nebude nikdy čistá, ani když obce postaví nové moderní čistírny odpadních vod. Přehradu, kterou mnozí nazývají žumpou kraje, znečišťují i zdroje značně vzdálené od přehrady - například voda přitékající z povodí Lužnice a Nežárky. Starostové proto volají po komplexním řešení.

Protože do Orlíka tečou splašky z kanalizací obcí obsahující fosfor, je v létě v přehradě voda ke koupání nevhodná, zezelená a je plná sinic.

Starostové obcí na Písecku proto staví čistírny odpadních vod, aby se k přehradě vrátili turisté. Nová studie řešící čistotu vody v nádrži ale ukázala, že problémem není fosfor sedlý na dně přehrady, ale přitékající z povodí řek.

"Začít se musí modernizací čistíren, což není finančně tak náročné a může zbavit přehradu dvaceti procent fosforu ve vodě," řekl ve středu po skončení konference o revitalizaci Orlíka v Písku Jakub Borovec z Biologického centra Akademie věd.

Problémem je ale i voda přitékající z řek do Orlíka, tedy od obcí na hony vzdálených od Orlíka. "Schopnost toků zadržet fosfor je malá," vysvětlil Borovec.

Tekoucí vody znečišťují vedle splašků z obecních kanalizací i zemědělci hnojením, velkochovatelské firmy odpadní vodou nebo rybáři chovem ryb.

Vyčištění samotného Orlíka by přišlo na miliardu korun

Svazek obcí Písecka, který sdružuje obce okolo Orlíka, naprosto s vědci souhlasí. Proto třeba Zvíkovské Podhradí postavilo novou čistírnu odpadních vod, Kovářov na pravém břehu Vltavy zase plánuje odbahnění biologického rybníka, který místo čistírny má.

První odhady vyčištění Orlíka hovořily o miliardě korun. Kdyby se řešily i přítoky, suma by narostla. A právě na poměr nákladů a přínosů upozorňuje starosta Písku a předseda Svazku obcí Písecka Miroslav Sládek.

"Je třeba vždy zvažovat náklady na určité opatření a přínos, který bude mít ke snížení fosforu," řekl.

Do doby, než z vody zmizí sinice, musí lákat Orlicko turisty na cyklovýlety. Dalšími zákazníky pro podnikatele musí být rybáři a jejich rodiny. Těch přijede k přehradě ročně zhruba šestnáct tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video