Diskuze

Synu, dáš mi ledvinu? Lidé myslí, že orgán po rodině nesmějí chtít, říká lékař

V Česku čeká na novou ledvinu přibližně 500 lidí. Řadě by pomohlo, kdyby orgán získali od žijícího dárce. Často si o něj ale svým blízkým neřeknou. „Nechtějí rodinu zatěžovat nebo znervózňovat,“ uvádí jeden z důvodů nefrolog a přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický. V rozhovoru pro iDNES.cz dále vysvětluje, jaké mýty jsou s dárcovstvím spojené a jak o něm mluvit s blízkými.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ona je to spíš taková teorie, těch markerů, které se musí shodovat u dárce a příjemce je řada. I u rodičů a dítěte je docela velká náhoda, aby to všechno sedělo a mohlo se transplantovat. Tohle je spíš záležitost pro nějaký velký mezinárodní registr dárců a příjemců.

0 0
možnosti
Foto

šmankote, aspoň si to po sobě přečtěte: Můžeme to být jakákoli blízký člověk......

0 0
možnosti

Proč nelze dát ledvinu za úplatu? Já na tom nevidím nic špatného...

2 0
možnosti

to bych se musela zbláznit, abych chtěla ledvinu po svých dětech.

2 0
možnosti
Foto

Já bych byl v kelu. Děti mají jinou krevní skupinu, stejně tak sestra... Ti co mají stejnou, mají zas jiný problémy, který je z dárcovství vylučují... Tím pádem by ani moje ledvina v blízkým příbuzenstvu nikomu k ničemu nebyla.

Jinak bych ale asi problém ji někomu z nich neměl, ani by si nemusel přímo říkat, pokud by nebyla ta výše zmíněná bariéra, sám bych jim to nabídl.

1 0
možnosti

u ledviny byva mozna i trojvymena, jestli by vase ledvina byla kompatibilni s mym pribuznym a ta moje zase s vasim, tak bychom se mohli dohodnout.

1 0
možnosti

U syna bych kompatibilní orgán nehledal. Spíše ho najdete u vlastního sourozence. Dítě je geneticky náhodnou polovinou každého rodiče.

4 0
možnosti

Bez vahani bych dal svemu synovi svou ledvinu, ale nikdy bych si tu jeho nevzal...

18 1
možnosti

Přesně tak to vnímám i já.

5 0
možnosti

Poznám jedného pána, už je mu 80, ktorému sa jedna ladvina vôbec nevyvinula. Prišiel na to až v 70tke pri preventívnej prehliadke na sono. Hneď žartoval s doktorkou, že ak by to bol vedel, tak by si tú jednu bol viac šanoval.

Je veľmi veselý, pracovitý dôchodca, vždy ochotný ostatným (zadarmo) pomáhať a je zdravý ako repa. Ani Covid sa na neho nevie dostať.

5 0
možnosti

Ve svých padesáti bych po synovi orgán nikdy nechtěl. Raději bych zemřel. Co když ho v budoucnu bude potřebovat on???

18 1
možnosti

P45e70t80r 88M53a50c84h

7. 1. 2024 20:08

Připravit vlastní dítě o ledvinu? Velmi sobecké.

21 1
možnosti