ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Vězeň nahlásil bombu na soud, aby se vyhnul líčení. Hrozí mu dalších pět let

  • 2
Kriminalisté obvinili tři muže z nahlášení bomby v budově Vrchního soudu v Praze. Ústřední postavou případu byl podle policie vězeň, který se chtěl tímto způsobem vyhnout odvolacímu řízení. Za šíření poplašné zprávy jim hrozí až pět let vězení

„Máte tam bombu, típni to.“ Tak zněla slova neznámého muže, který v polovině prosince minulého roku zavolal do budovy Vrchního soudu na náměstí Hrdinů. Tím odstartoval bleskovou policejní akci.

Ihned po zavolání hlídky během několika málo minut evakuovaly přes 450 lidí a zajistily bezpečný okruh v okolí budovy. Na místo pak přijeli pyrotechnici a také psovod se psem. Společně provedli důkladnou prohlídku celého inkriminovaného místa, žádnou bombu však nenašli.

Kriminalisté se vzápětí pustili do vyšetření celé situace a zjistili, že strůjcem poplachu byl odsouzený vězeň. „Snažil se vyhnout odvolacímu soudu a myslel si, že pokud neproběhne, pustí ho na svobodu,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

„Z věznice si zprostředkoval telefonní hovor se svým známým, který přes dalšího muže obstaral mobilní telefon a přiložením obou zařízení k sobě tak umožnili odsouzenému pronést větu ‚Máte tam bombu típni to!‘, která směřovala přímo na vytočenou linku do budovy soudu. Dovětek ‚típni to‘ přitom byl domluveným signálem pro ukončení hovoru,“ popsal Hrdina.

Soudce pohotově posunul líčení o pár hodin, takže se odsouzený trestu nevyhnul, a navíc je podezřelý ze spáchání dalšího trestného činu.

Kriminalisté všechny tři muže ve věku třiceti, šestatřiceti a sedmatřiceti let obvinili z trestného činu šíření poplašné zprávy. „Obviněným hrozí za prohřešky až pět let vězení,“ dodal Hrdina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video