Prezident Klaus se spolupracovníky

Prezident Klaus se spolupracovníky - Vpravo od Václava Klause stojí jeho nový mluvčí Radim Ochvat, vlevo je bývalý mluvčí Petr Hájek a šéf prezidentovy kanceláře Jiří Weigl. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Odpůrci radaru končí s hladovkou. Politikům by prospěla, žertoval prezident

  • 267
Prezident Václav Klaus "uvítal" zvažované zapojení členů ČSSD do protestní hladovky aktivistů hnutí Ne základnám. "Některým politikům by pár dní hladovky určitě prospělo," podotkl v žertu na tiskové konferenci. Hladovkáře Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří dnes o půlnoci s protestem skončí, ovšem nepřijme.

Hrad dnes dopoledne svolal tiskovou konferenci především proto, aby novinářům představil nového mluvčího hlavy státu Romana Ochvata, který ve funkci střídá Petra Hájka. - čtěte více o výměně mluvčího

Klaus ovšem musel odpovídat na dotazy týkající se protestu proti výstavbě amerického radaru v Česku.

Připustil při té příležitosti, že by se sešel s lidmi, kteří mají "velmi silný názor takového či onakého typu" na postavení amerického radaru v Brdech.

Zdůraznil ale, že se v žádném případě nesejde s hladovějícími Tamášem a Bednářem. Jejich jednání označil za vydírání, což jakoukoliv diskusi předem vylučuje.

"Žijeme v normální parlamentní demokracii a hladovky jsou vhodné pro totalitární režimy. Sem nepatří," zdůraznil prezident.

Situaci ovšem odlehčil poznámkou adresovanou blíže neurčeným politikům. "Některým politikům by pár dní hladovky určitě prospělo. Jestli sociální demokracie cítí, že to je pro ni zrovna nejvhodnější terapie, co mají dneska udělat, tak možná, že to je dobrý nápad," laškoval před novináři evidentně dobře naladěný Klaus. - čtěte Protiradaroví aktivisté přeruší hladovku, vystřídají je politici a umělci

Hladovka skončí o půlnoci
Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve včerejších Otázkách Václava Moravce prozradil, že to byla jeho hlava, v níž se zrodil nápad navázat na Tamášovu a Bednářovu hladovku řetězovým způsobem mezi členy strany.

Jan Tamáš s Janem Bednářem dnes o půlnoci s hladovkou skončí, přestože politiky nedonutili, aby akceptovali jejich požadavky. Oznámili to na tiskové konferenci.

Dostatečným důvodem pro ukončení hladovky je podle obou aktivistů to, že svým protestem vzbudili pozornost veřejnosti a některých politiků doma i v zahraničí. Tisková konference, které se kromě Tamáše a Bednáře zúčastnil i Uhl, trvala asi tři čtvrtě hodiny. Oba hladovkáři hovořili bez známek vyčerpání, Tamáš zhruba dvacet minut a Bednář deset.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video