Rubrika glos Jiřího X. Doležala

Rubrika glos Jiřího X. Doležala. Konopná oprátka JXD. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Ochranáři v pasti

  • 4
Dvaapadesátiletý Emil Kučera a jedenapadesátiletý biolog Petr Švácha byli odchyceni v indickém podhimálajském národním parku, jak chytají brouky. Za to jim nyní hrozí až sedm let v indickém kriminálu.

Oba pobloudilci se trapně a bezvýsledně hájili tím, že v místě, kde brouky lapali, se pásly krávy a domorodci tam káceli stromy. Z čehož oba hříšníci nezrale usoudili, že nemůžou být v národním parku.

Je samozřejmé, že žádný entomolog, dokonce ani ten komerční, nemá šanci vysbírat jakýkoliv druh hmyzu. Hmyzu je v populaci až o několik řádů více než těch nejhojnějších obratlovců.

Přesto, protože jsme si dali ochranu přírody jako novodobé náboženské dogma, je sběr brouků pro vědecké účely přísně stíhán a ještě přísněji trestán, dokonce i v zemích, které mají zdánlivě jiné starosti než ochranu brouků.

Stejně samozřejmé je, že masivní zásahy do ekosystému, jako je kácení lesa a pastva, vážně ohrožují celé populace nejen hmyzu, ale všech zvířat, a často dokonce i biotop, typ krajiny. Že kácením a pastvou z žírné džungle může snadno vzniknout poušť.

Přemnožené lidské populace však expandují stejně neúprosně jako mandelinka bramborová a - na rozdíl od vědců sbírajících brouky pro výzkum - nelze je za jejich konání nijak účinně trestat, natož jim v něm bránit.

Proto na ochranu přírody stále více a častěji doplácejí ti, kteří ve své podstatě svou sběratelskou a vědeckou prací tu přírodu spíše chrání. Přesto - neboť vzýváme ochranu přírody jako novodobé božstvo - teď budou v Indii po právu sedět.

A než se dostanou ven, tak domorodci lokalitu, na které nebozí výzkumníci pytlačili, kácením totálně zničí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video