Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku. | foto: Anna Strnadlová

OBRAZEM: Za elfy a víly z melounů či mrkví získala cukrářka světové zlato

  • 33
Olomoucká cukrářka Anna Strnadlová si přivezla zlatou medaili ze světové soutěže Expogast v Lucemburku. Porotu ohromila tím, že z kedlubnů, dýní, mrkví nebo melounů vyřezala postavičky elfů, víl a jiných pohádkových stvoření.

"Všechny ty příšerky jsem vyráběla doma asi čtrnáct dnů. Do Lucemburku jsem je jen převezla a vystavila," popsala pětadvacetiletá cukrářka a kuchařka, která na soutěži reprezentovala svého zaměstnavatele - olomoucký hotel NH.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

Carving, jak se vyřezávání do ovoce a zeleniny nazývá, je její koníček. Věnuje se mu už sedm let. "Jednoduché motivy zvládne vyřezat každý, ale tohle chce pravidelný trénink," říká mladá žena.

Olomoucká cukrářka Anna Strnadlová, která za získala zlatou medaili na světové soutěži Expogast v Lucemburku.Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

Olomoucká cukrářka Anna Strnadlová ohromila svými výtvory na světové soutěži Expogast v Lucemburku a získala za ně zlatou medaili.

Speciálně upravenými nožíky nebo dlátky nejraději vyřezává z exotického kořene taro. Její výtvory pak končí na slavnostních tabulích, například těch svatebních.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

"Tam zákazníci chtějí hlavně holubičky, srdíčka, ale vyrobit se dají také fontánky," objasnila cukrářka. To, co při troše cviku zvládne vyřezat každý, jsou podle Strnadlové například jednoduchý květ nebo list.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

"Opravdu dobří gastronomičtí řezbáři jsou ale schopni vytvořit i složitou kompozici či náročný trojrozměrný objekt," upřesnila Strnadlová, která tvrdí, že setkat se dnes můžeme i s vyřezávanými nektarinkami, avokádem nebo papájou. Efektně však mohou působit i jablka.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.

Příště by chtěla chtěla olomoucká cukrářka zabodovat na kulinářské olympiádě v Německu, která bude za dva roky. "Naposledy jsem tam získala bronz. Teď už mám vyšší cíle," nastínila.

Jeden ze skvostů olomoucké cukrářky Anny Strnadlové vyřezaný ze zeleniny, za který získala zlatou medaili na světově soutěži Expogast v Lucemburku.Olomoucká cukrářka Anna Strnadlová získala na světově soutěži Expogast v Lucemburku zlatou medaili.

Z Lucemburku si přivezla olomoucká cukrářka Anna Strnadlová zlato, na nejvyšší příčky chce útočit i za dva roky na kulinářské olympiádě v Německu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video