V Česku fungují stovky advokátů, kteří řeší případy stanovené soudem. Ilustrační foto.

V Česku fungují stovky advokátů, kteří řeší případy stanovené soudem. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Obhajoba ex offo: start kariéry i zdroj obživy

  • 30
"Jste zatčen, máte právo na obhájce." Tato věta zní v téměř každém detektivním filmu. Na takzvanou obhajobu ex offo má ze zákona právo i každý český obviněný. Jakého dostane advokáta, určuje soud. Někdo si na tom pouze postaví kariéru, někteří advokáti to mají jako jediný zdroj obživy.

Pokud chce advokát dělat soudem přidělené případy, musí se zapsat na seznam obhájců ex offo. Soudci pak ze seznamu vybírají postupně podle abecedy, což jim nařizuje zákon.

Vybraný obhájce je pak placen na základě advokátních tarifů. Celková výše odměny se řídí podle obsahu spisu a počtu úkonů, které advokát během obhajoby provedl. Konečnou částku ještě musí schválit příslušný soud po skončení případu.

Někdo z případů ex offo žije
Pro některé advokáty je obhajoba ex offo jediným zdrojem obživy. "Jsou advokáti, kteří dělají ex offo rádi, protože nemají tak rozsáhlou klientelu a být advokátem ex offo pro ně znamená jistý příjem. Pak jsou ale i takoví, kteří by soudem stanovené případy nedělali nikdy," uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Obhájci ex offo fungují v trestních kauzách. Soud je ustanoví jak už během přípravného řízení v rámci vyšetřování, tak i v řízení před soudem. Stejný obhájce pak většinou přechází i k odvolacímu soudu, což je uvedeno ve spisu.

I třeba jediný případ přidělený soudem tak může být pro advokáta slušným příjmem. Soudní řízení se totiž může táhnout i několik let. A například u případu vraždy je fixní částka 1800 korun za úkon.

Ex offo může být jen start kariéry
Soudem stanovené případy občas řeší i pražský advokát Jan Mikš, který působí také jako kárný žalobce v případě pochybení advokátů. Podle něj je přístup k přidělenému klientovi stejný jako u "normální" klientely.

"My jsme nikdy nerozlišovali, zda člověk vystupuje jako obhájce ex offo nebo jako advokát na plnou moc," tvrdí advokát.

Pravidla jsou totiž v obou případech stejná. "Když přijde klient a vy s ním navážete kontakt, tak buď tam ta oboustranná důvěra je, nebo není. To samé je u přiděleného obhájce. Když zjistíte, že klient není spokojen nebo tam není důvěra, tak lze od případu ustoupit," konstatoval Mikš.

O všem ale rozhoduje opět soud, který musí prověřit, zda vypovězení obhájce není účelové jen kvůli průtahům v líčení.

"V mé agendě je však případů ex offo zcela zanedbatelné množství. Ale pro začínajícího advokáta, kterého zajímá trestní právo, je ex offo jedna z cest, jak si vybuduje kariéru známého obhájce. Tak jsme v podstatě začínali všichni," uvedl Mikš.

Obvinění lidé si totiž podle něj často ve vazební věznici doporučují advokáty, se kterými mají dobré zkušenosti. A tato doporučení pak udělají z obhájce ex offo advokáta s velkou klientelou.

Advokátů ex offo jsou u každého soudu stovky
Jen v Praze má každý soud seznam s několika stovkami advokátů. Kolik ale přesně případů je řešeno s ustanoveným obhájcem, je těžké zjistit, protože nejsou samostatně evidovány.

Například soud v Praze 5 loni ustanovil na úseku přípravného řízení přibližně 250 obhájců.

"V současné době je v našem pořadníku obhájců ex offo zapsáno 407 advokátů. Seznam se ale vyvíjí velmi dynamicky a prakticky neustále do něj přibývají jména dalších advokátů, kteří si v něm přejí být zapsáni," sdělila iDNES předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 5 Vanda Činková.

Advokát Mikš si ale postěžoval, že jsou na některé druhy případů vybíráni stále stejní advokáti.

"Situace se trochu zlepšila pořadníky, na které jsme jako kontrolní rada tlačili. Občas se to ale ještě stane. Třeba když je policejní rada zvyklý během závažných případů, že některý obhájce ex offo je ochotný vstát v sobotu v noci a odjet k případu, tak samozřejmě zavolá rovnou jemu," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video