Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Rizikovost Huawei zohledněte už při zadání zakázky, doporučil úřad

Při obměně komunikačních technologií mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE úřady zohledit už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to z metodiky, kterou v úterý zveřejnil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Upozorňuje nicméně, že rozhodovat o postupu zadavatele bude nadále Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

To se to nemůže odehrát potichu tak, aby to nepoškodilo odchod s Čínou? Stačilo by udělat cenovou poptávku státu na telefonické služby s tím, že infrastruktura Huawei je cenově penalizována nebo vyloučena. Business to pochopí a Číně to vadit nebude.

0 0
možnosti

Podle odborného serveru Lupa, se to původně mělo řešit v jiném režimu (utajeném), ale někteří členové vlády se prý odmítli věcí zabývat s odůvodněním, že nemají bezpečnostní prověrku a tak by se s tím nemohli seznámit a dát své stanovisko s navrhovanými řešeními. Jinými slovy se to zablokovalo. Bohužel do jejich rezortu spadá daná problematika - např. citlivá technologická infrastruktura apod. Národní centrum kybernetické bezpečnosti pak vydalo méně konkrétní veřejné (tedy neutajené) varování. Tím se to dalo do pohybu. Stejný problém je s BIS, která varuje už delší dobu před takovým rizikem, ale řešení nemohou přinést zpravodajci. Ti mohou jen informovat politiky, kteří mají jednat. Otázka je, zda je o to zájem z jejich strany. Viz třeba Hrad, obchodní zájmy finanční skupiny PPF v Číně a její vliv na české politické prostředí. Ono už to jakou válku vede český prezident s našimi zpravodajskými službami, které nás chrání, je unikátní situace. Bohužel zdaleka není jediná.

0 0
možnosti
MG

Dozvedel se uz nekdo, o jake nebezpeci od firem Huawei a ZTE se jedna?

0 2
možnosti
TK
MV

Přitom se u HUAWEI zatím nic nedokázalo. Ale tady, kdy můžete být odposloucháváni, aniž byste se to dozvěděli, jsou úřady překvapivě pasivní.

https://www.mobilmania.cz/clanky/volany-vas-slysi-pred-spojenim-hovoru-urady-uznaly-problem-ale-reseni-nemaji/sc-3-a-1340518/default.aspx

0 0
možnosti
JJ

Nedávno jeden bezpečnostní expert v televizi povídal, že všechny státy světa baží po informacích. Ne jen Čína a Rusko. I USA, Německo atd. Zmiňoval špionážní aktivity Německa v Rakousku, jak byli nuceni z Česka vypovědět americké špiony, Angelu Spojené státy odposlouchávaly několik let.

Tak o co tady jde?

2 2
možnosti
MP

Podle mne i o obchodní válku Čína USA. Trump říkal, že je to bude hodně bolet.

Je zajímavé že riziko opravdu vyšlo prakticky vzápětí.

2 1
možnosti
JJ

Takže úřad sám neví nic a jen radí ostatním, aby zvážili rizika. Tak to jo. To potřebovali všichni slyšet.

0 0
možnosti
FK

Zaujatost může Českou republiku stát miliardy. Až nás, oprávněně, Huawei zažaluje a vyhraje. Opět zaslouženě!

0 2
možnosti
FV

Podívejte se, co dělá Čína: například západním investorům dovolovala zakládat pouze společné podniky s domácími firmami. Taky je někdo žaloval? Každá země si může stanovit podmínky podnikání na svém území, jaké považuje za vhodné.

Ale jak jsem psal už včera, ten přístup by měl být jednotný s ostatními západními zeměmi. Nepředjímám, jaký konkrétní postup by to měl být, může to klidně být i dohoda s dotčenými čínskými firmami na konkrétních opatřeních, která vyloučí pochybnosti, např. vyjmutí z onoho zákona, že musí poskytovat čínské vládě zpravodajskou součinnost.

1 0
možnosti
MK

Zas nekoncepčné úvahy našich usilovných ale neschopných byrokratov. V celej kauze posúdenia rizikovosti vôbec nieje dôležité meno HUAWEI alebo ZTE. Správna analýza musí vypadať OPAČNE. Mám tam zariadenie XX od výrobcu YY. Je to BEZPEČNÉ zariadenie od BEZPEČNÉHO výrobcu. Samozrejme že HUAWEI medzi bezpečné patriť nebude. Ale nemal by tam patriť any prístroj firmy GuangDong FengShuej. PRetože nevieme či v tom nemá prsty zas čínska, ruská alebo nejaká iná špionáž. Takisto tam nemôže byť výrobok čestej firmy ZZZ pokiaľ nebola skontrolovaná a prehlásená za bezpečnú (mohla by to zas byť len schránka nepriateľskej strany).

1 1
možnosti
TK

Nebezpečná je naše silná závislost na JAKÉKOLI infrastruktuře. Zatím ale není chuť a odvaha se jí vzdát (kdo by chtěl zpátky na stromy...).

Jak naznačujete, věřit se nedá vlastně nikomu, protože i firma ze "spřáteleného" tábora může být skrytě pod vlivem "nepřátel" (ať už jako cíleně založená nepřátelská "schránka", nebo nevědomě po neodhaleném ovládnutí "hacknutím" nepřátelskou stranou).

Bohužel, evolučně už závisíme na tak složitých systémech, že 100% prokázat jejich nezávadnost a bezpečnost je nemožné. A i částečný audit bezpečnosti není proveditelný v reálném čase - než provedete zevrubné testování ZNÁMÝCH zranitelností nebo reverzní analýzu designu a kódu nějakého systému, máte tu novou generaci nebo alespoň upgradovanou verzi - a můžete začít znovu.

Proti zneužitelnostem typu odposlouchávání se nedá ubránit. Proti útočnému "vypnutí" služeb se dá bojovat duplikací infrastruktury (paralelní systém od jiného výrobce). A to je drahé.

Takže nezbývá než strategie "předběžná opatrnost". Pořád je lepší být sledován a kontrolován (třeba i přiznaně) spřáteleným partnerem než nepřiznaně a neznámým způsobem konkurentem či protivníkem.

2 0
možnosti
RM

Použití jakékoliv infrastruktury je bezpečnostní riziko. Rozumným řešením by bylo šifrování mezi koncovými body (technicky to s výkonem dnešních mobilů není problém), nicméně to stát nikdy podporovat nebude, protože by nemohl odposlouchávat sám.

2 0
možnosti
Foto

Tady se pořád mluví o nějakých odposleších a že vás bude Huawei špehovat, ale problém je jinde. Přesně jak varovala např. FBI. Huawei je prakticky státní firma a je ochotná plnit vládní zadání. Nejde o standardní soukromou společnost, její úkoly jsou i politické. A je velmi rizikové dělat nepolitický business s firmou natolik zaháčkovanou v politických mechanismech.

Dost často se tu někdo ožene Googlem nebo Facebookem - ano, ani tyto firmy nejsou ideální (jako žádná organizace složená z lidí), ale třeba na aféře s Facebookem je vidět, jaký důraz je na transparentnosti. Slyšeli jste o něčem podobném s VKontakte? Nebo z Číny ohledně sběru dat či sledování přes třeba mobilní zařízení? To není proto, že by se to v Rusku nebo Číně nedělo, ale protože tam má politika takový vliv, že se tyhle věci prostě neřeší.

6 0
možnosti
JR

J57a12k23u20b 38R45o94u46s

16. 1. 2019 13:12

Jediný rozumný příspěvek v diskuzi, díky

0 0
možnosti
JK

J22a24k89u11b 41K89o38s

8. 1. 2019 12:54

Tak to pak tu veřejnou zakázku musí shodit každý soud. Jak se bude dokazovat rizikovost firmy u přezkumu ? Huawei jsme dali mínus body, protože to říkali v televizi? Většina výběrových řízení je něco jiného než politika, tam musí být kriteria jasná dopředu, podle čeho se bude vybírat a chtěl bych vidět toho, kdo při vypisování VZ zařadí kritérium rizikovosti firmy.

0 0
možnosti
Foto

Ano, výběrová řízení jsou něco jiného než politika. A právě proto jsou Huawei nebo ZTE rizikové, jsou příliš napojené na politiku.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!