Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lara, Makar, Hanna. První miminka roku 2024 mají nezvyklá jména

  8:41aktualizováno  9:54
Jen pár minut po půlnoci se v Česku narodila první miminka. Osm minut po půlnoci v Praze přivítali holčičku Laru. Nezvyklé jméno dostalo i první dítě na Vysočině. Chlapec narozený čtrnáct minut po půlnoci se jmenuje Makar. Rodiče dětí, které se narodí od začátku letošního roku, budou pobírat vyšší rodičovskou. Dávka se zvyšuje na 350 tisíc korun, u vícerčat na 525 000 korun.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

První miminko roku 2024 se v Jihomoravském kraji narodilo minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov, Barbora je pravděpodobně i prvním dítětem narozeným v novém roce v Česku.

„Děvčátko se narodilo minutu po půlnoci, jmenuje se Barbora a maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji,“ uvedl ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák. Titul prvního občana Jihomoravského kraje tak přísluší děvčátku narozenému v 01:45 v porodnici FN Brno na Obilním trhu.

Prvním letošním miminkem narozeným v Praze je holčička Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. Novorozeně váží 3188 gramů. První chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici v Motole šestnáct minut po půlnoci a dostal jméno Artur. Loni byla prvním pražským dítětem devět minut po půlnoci narozená holčička Timea.

Praha tradičně odměňuje 15 tisíci korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století. Do roku 2000 dostávalo dar pouze první miminko, v současné době všechna novoroční. Loni jich bylo 19.

Prvním miminkem roku je Anička ze Šternberka. Minutu po ní se narodila Timea

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Rakovníku. Hanna přišla na svět v 00:41 a vážila 2860 gramů. První chlapec, Tobiáš, se narodil o tři minuty později v nemocnici v Kolíně. Další děti se narodily v Příbrami, Hořovicích a Mladé Boleslavi. Loni se první středočeské dítě narodilo v nemocnici v Mělníku. Holčička Patricie přišla na svět zhruba hodinu a půl po půlnoci a vážila 3750 gramů.

Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Amálie z Písku. Maminka Karolína Voráčková ji na svět přivedla 53 minut po půlnoci. Holčička měří 50 centimetrů a váží 3550 gramů. Druhým letošním jihočeským miminkem je Ellen, která se narodila ve 02:17 v Jindřichově Hradci.

„Pomyslné stupně vítězů uzavírá třetí v pořadí chlapec Jan, který se narodil ve 03:29 v Českých Budějovicích. Bramborová medaile míří do Tábora, kde se v 05:56 narodila holčička Rozálie,“ uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová. Prvním loňským dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech byla Veronika. Narodila se v jindřichohradecké nemocnici 13 minut po půlnoci.

Rodiče letos čekají vyšší dávky

Prvním letošním miminkem v Ústeckém kraji je Eliška, která se narodila ve 03:38 v litoměřické nemocnici mamince Janě Brázdové z Křešic. Vážila 3450 gramů a měřila 53 centimetrů. Loni se jako první v kraji na svět podíval Josef Darvaš narozený ve 02:15 v Chomutově. Při narození vážil 2750 gramů a měřil 49 centimetrů.

Nezvyklé jméno dostalo první narozené dítě na Vysočině. Chlapce rodiče pojmenovali Makar. Narodil se 14 minut po půlnoci v Pelhřimově. Vážil 3800 gramů. První dítě nového roku se narodilo i v Nemocnici Jihlava, Chlapec, jehož jméno nemocnice nesdělila, přišel na svět krátce před čtvrtou ráno.

DĚTI ROKU 2023: Naila, Derian i Vincent. Některé celebrity jména dětí tají

První letos narozené dítě kraje navštíví 2. ledna hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Miminko dostane zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10 tisíc korun. Vedení kraje dodržuje tradici návštěvy prvního novorozence od roku 2002, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Tehdy se v havlíčkobrodské nemocnici narodil podle zdravotníků vteřinu po půlnoci Vojtěch Ostatnický, byl prvním miminkem Vysočiny i celého Česka.

Dárky od radnice první narozené děti dostanou i Pardubickém kraji. Samosprávy většinou dávají peněžní dar a květinu. Od Pardubického kraje dostanou první dívka a první chlapec narození v krajských nemocnicích každý 10 tisíc korun a drobné dárky.

Obdarovaný bude letos chlapec Vilém Faltus, který je prvním narozeným dítětem v Pardubickém kraji. Narodil se osm minut po jedné hodině v porodnici Chrudimské nemocnice. Vilém při narození vážil 3,51 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Pro maminku, která přijela z obce Slatina na Orlickoústecku, to byl první porod.

Prvním letošním miminkem v Libereckém kraji je Filip. Narodil se v 00:33 v porodnici nemocnice v Jablonci nad Nisou, váží 3055 gramů. „Rodiče jsou z Liberce a chlapeček Filípek je pro ně prvním děťátkem. Přivítání prvního miminka roku 2024 se uskuteční v úterý,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Luňáková.

Zřejmě prvním miminkem letošního roku v Plzeňském kraji je Rozálie, která se narodila pět minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Nezvyklé jméno dostalo i první letošní dítě ve Zlínském kraji. Chlapec Mateo na svět přišel v porodnici v Uherském Hradišti v 00:36. Po porodu vážil 3180 gramů, jeho matka je z Tlumačova na Zlínsku.

Závody o první dítě roku začínají na jaře. Porod už lékaři umějí načasovat

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Maxmilián narozený v jednu ráno v porodnici Oblastní nemocnice Trutnov. Maxmilián při narození vážil 3,63 kilogramu a měřil 53 centimetrů. V Moravskoslezském kraji se první v 00:26 v nemocnici v Havířově na Karvinsku narodila Viktorie mamince z Orlové. V Karlovarském kraji se jako první zřejmě narodila rodičům ze Šabiny Julie v sokolovské nemocnici v 0:51.

Rodiče dětí, které se narodí letos od 1. ledna, budou pobírat vyšší rodičovskou. Místo nynějších celkem 300 tisíc korun budou moci čerpat o 50 tisíc víc. U vícerčat se pak částka v příštím roce zvedne o 75 tisíc korun na celkových 525 000 korun. Vyplácení dávky se zkrátí z maximálně čtyř let na nejvýše tři roky. Letos bude navýšení dávky stát asi 400 milionů, postupně v dalších letech až 5,5 miliardy.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...