Alkohol - (c) profimedia.cz/corbis

Alkohol - (c) profimedia.cz/corbis - Alkohol, víno - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Novela zvýhodnila řidiče, kteří pijí méně

  • 215
Mezi jedním pivem a sedmi panáky je rozdíl, vzkázali řidičům poslanci. Pokud příští rok začne platit bodový systém, dostane šofér, jemuž policisté naměří méně než tři desetiny promile alkoholu v krvi, jen tři trestné body. A ten, který pil víc, jich bude mít sedm.

VÍCE O NOVELE:
POSLANCI SCHVÁLILI BIČ NA ŘIDIČE

Za dvanáct trestných puntíků přitom na rok přijde o řidičský průkaz.

"Tolerance k alkoholu to rozhodně není. Kdo požil alkohol a řídí, přijde před správní orgán, který jej za to potrestá. Takové chování není možné odpouštět," řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.

"Platí absolutní zákaz alkoholu a pokuta pro opilého řidiče zůstává," přidal se Šimonovského předchůdce, poslanec ČSSD Jaromír Schling.

Poslanci zároveň odhlasovali, že opilí řidiči, kteří zaviní dopravní nehodu, budou napříště posíláni do vězení na mnohem delší dobu, než je tomu dosud. Nyní mohou soudci uložit v takovém případě maximálně roční vězení. V budoucnu bude takový trest až tříletý.

Výrazně se zvyšují pokuty pro podnapilé šoféry, kteří nic nezaviní. Úřady jim budou moci uložit pokutu od deseti do padesáti tisíc korun. Dotyčnému navíc bude hrozit až dvouletý zákaz řízení.

Ne všem poslancům se však změna líbí. Martin Říman z ODS, který hlasoval proti zákonu, tvrdí, že rozlišovat velké a malé alkoholové hříšníky je absurdní. "Poprvé v historii České republiky máme limity, kdy je alkohol méně či více nebezpečný. To je otevření Pandořiny skříňky," míní Říman.

Policisté naopak se zavedením dvou bodových trestů pro podnapilé šoféry souhlasí. "Řidič, který má v krvi dvě promile alkoholu, je pochopitelně mnohem nebezpečnější než ten, kterému naměříme méně než 0,3 promile," myslí si Jaroslav Pavelka z ředitelství republikové dopravní policie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video