Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

NKÚ má získat právo kontrolovat obce, vysoké školy i Českou televizi

  • 32
Kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu by se mohly rozšířit na obce, kraje, vysoké školy či Českou televizi a Český rozhlas. Poslanci v prvním čtení podpořili novelu Ústavy i zákona o NKÚ, které předložili Piráti a které s rozšířením pravomocí NKÚ počítají.

Už úterý večer Sněmovna podpořila obdobnou vládní novelu zákona o NKÚ. Všechny tři návrhy odolaly návrhu na zamítnutí, což navrhl místopředseda ODS Martin Kupka. Vadilo mu například, že návrhy neruší již existující kontroly a neřeší, jak systém kontrol zefektivnit.

NKÚ nyní kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout jen v případě, kdy subjekty hospodaří se státním majetkem. Vládní návrh i návrh Pirátů počítají s tím, že by úřad směl kontrolovat i Českou televizi a Český rozhlas.

Pokus o rozšíření působnosti NKÚ naposledy narazil v květnu 2016 v Senátu. Senátoři kritizovali, že kontroly by se týkaly také obecních samospráv.

Poslanec ANO a bývalý rektor brněnské techniky Karel Rais se vyslovil proti tomu, aby NKÚ mohl kontrolovat vysoké školy. Argumentoval hlavně tím, že už nyní je kontroluje ministerstvo školství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video