Není anarchista jako anarchista

- Každý režim má své odpůrce, ale v každém režimu jsou i exhibicionisté.
"S průběhem Global Street Party jsem spokojen, cíle a zranění jsou legitimní, já jsem ničím neházel," říká Jan Křeček. (5. června 1999)
"S průběhem Global Street Party jsem spokojen. Beru na sebe veškerou zodpovědnost a ručím, že nedojde k porušení zákona," říká Slavomír Tesárek. (18. června 1999)
Oba jsou organizátory, ale každý jiný.

Zatímco Tesárek je anarchistou z přesvědčení, který ví, že boj proti systému je věc jedna, ale omezování práv druhého člověka je věc druhá, Křeček je pouhým exhibicionistou.

Já nic, říká Křeček a tetelí se jako malé dítě, jak se mu to povedlo: kamenem házel někdo jiný a dlažkou do obličeje také.

Ať s anarchismem souhlasíme, či nikoli, je naší soukromou věcí. Tak, jako věříme či nevěříme v boha nebo si myslíme, že Sládek patří na Hrad. Je to ale náš názor. Nemáme proto právo ho nikomu vnucovat a omezovat ho. Každý režim má totiž své odpůrce, ale v každém režimu jsou i exhibicionisté. A přesně to se ukázalo na posledních dvou Global Street Party: zatímco jedna, organizovaná exhibicionistou, který ji má jen jako prostředek k sebezviditelnění, demoluje, napadá a omezuje, druhá, která má myšlenku a cíl, jde po chodníku a přechází po přechodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video