Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

V nemocnicích platí výpovědi dobrovolných přesčasů, čeká se na podpis dohody

V českých nemocnicích od pátku platí výpovědi dobrovolné přesčasové práce, ty podalo přes šest tisíc lékařů. Jak to omezí provoz zařízení, se teprve ukáže. Výpověďmi lékaři chtěli podpořit své požadavky na změny zákoníku práce a růst mezd a platů. Po čtvrteční dohodě jejich zástupců s premiérem Petrem Fialou ale viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda lékaře vyzval, aby péči zajistili.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J66a33n 68K73r50á55l

1. 12. 2023 17:59

Dokud bude zdravotní péče hrubě zneužívána a bez spoluúčasti,tak se nic zlepšit nemůže. Zvýšení platů zabrání možná dalšímu odchodu lékařů z nemocnic,třeba se u mladých zvýší zájem o práci ve zdravotnictví. Obsadit služby podle zákona je kvadratura kruhu,to by muselo být lékařů v nemocnicích násobně víc,nebo tak platit,aby i pro ambulantní lékaře to bylo atraktivní tam sloužit. Já se jim nedivím,že nechtějí, já jsem sloužil na chirurgii 43 let , poslední léta služby strašné. Už bych nesloužil ani za zlaté těle dodnes se při zazvonění telefonu a houkání sanitky léknu,a to už 5 let nesloužím!

0 0
možnosti
MK

Čeká se dočasná dohoda protože Fiala to jen oddálil. Lékaři sice dostali přidáno ale zásadní problém, přesčasy to vůbec neřeší. Až se za půl roku doktoři zase ozvou tak to bude Fiala řešit jak, "najde" zase Fiala nebo pojišťovny další peníze?

0 0
možnosti
JM

Je vidět, že alespoň lékaři se poučili. Slibům fialy se opravdu nedá věřit.

9 0
možnosti
OK

Jako laik vidím tlak na přesčasy lékařů v jejich nedostatku ( lékařů). Z toho mi potom vyplývá, že žádné peníze chybějící lékaře nenahradí...

2 0
možnosti

To je ale omyl. Lékařů máme dost, ale neefektivně je využíváme. Máme nejhustší síť nemocnic v EU. Z toho plynou značné neefektivity.

3 2
možnosti
MB

Co v tomhle státě vlastně ještě funguje? Snad už jenom poslanecká kantýna....

6 0
možnosti
Foto

Lékařů a jejich namáhavé a zodpovědné práce si vážím. Nicméně mám z toho všeho pocit, že nějak neví která bije. Jsou jedni z nejlépe placených pracovníků v ČR (ano oni tne pocit možná nemají, ale je tomu tak a nelze srovnávat platy vysokého managementu s lékařem). Na srovnání se světem zapomeňte. Nikdo z nás nemá platy jako v Německu. A jestli jej chcete, tak holt budete muset do toho němeska jít a nesedět doma na zadku. Druhá věc je, že poku chcete být zaplaceni i u nás měli by jste všichni do jednoho změnit přístup. Ve svém životě jsem potkal vícero lékařů a znám jedn dva, kteří se uměli chovat. Většina z vás je bohužel arogantní a přístup k pacientům je tristní. Dr. Martin je u vás asi velmi oblíbený seriál, podle kterého se rádi řídíte. Spousta lidí s nižšími výdělky musí být v práci slušná a úslužná. Další z věcí která dost pokulhává u mnohých z vás je odbornost. Nezlobte se na mně, ale léčit od počítače stylem pokus omyl je dost slabá úroveň, a troufnu si říct, že bych to dokázal i já. Suma sumárum pokud chcete aby ten kapitalismus včetně platů dorazil i k vám, měl by dorazit i z opačné strany. Tudíž doktor a pomocný personál by se měl usmívat, být na pacienta příjemný a měl by umět to co vykonává. Bohužel z vaší strany to na mně působí jen jako jednosměrně natažená ruka, státe dej víc. Vy ale za to víc nenabízíte zpět vůbec nic. V neposlední řadě je tu ekonomické hledisko. Jakékoliv přidání nic neřeší - v rámci ekonomiky jen způsobí zvýšení inflace, tudíž v konečném důsdku si jen pohoršíte a budete chtít zase a znovu přidat. Totéž platí samozřejmě o důchodcích atd. Jistá reakce na inflaci samozřejmě bý musí, ale ta tuším je zahrnuta i v tabulkových platech. Podtrženo sečteno, neplatí rovnítko lékař = milionář. Ani na západě. Těcvh opravdu špičkových a velmi dobře placených je jen velmi málo z vás po celém světě. Myslím, že by jste měli začít žít trochu s nohama na zemi a ne ve svých nereálných snech.

0 7
možnosti

Vy vůbec nechápete, o co tu jde. Povolání lékaře je třeba atraktivizovat, protože jinak udělají přesně to, co říkáte. Půjdou do Německa nebo jinam. Momentálně čelí (nebo bude na přelomu roku) ČR exodu lékařů ze Slovenska, kteří mají doma nově výrazně lepší platové podmínky než ti čeští (atestovaný lékař se stejnou praxí má místo 56 tisíc v základu 94 tisíc). Systém zdravotnictví v ČR je napjatý k prasknutí. Navíc lékaři už odmítají sloužit nezákonné přesčasy. A na tom žádná dohoda Přády s Fialou nic nezmění. Ti lékaři budou sloužit přesčasy, ale v rámci 416 hodin ročně. A víc ani ťuk!

6 0
možnosti
Foto

Jsem z toho poněkud rozpačitý. Je dobře, že v nemocnicích (snad) padnou výpovědi dobrovolných přesčasů a péče nebude omezena. Na druhé straně to může třeba být ale inspirací třeba pro učitele a další, aby ve stávkách pokračovali, dokud nedosáhnou svého. Každopádně bych z ničeho neobviňoval ministra zdravotnictví Válka. Ten vycházel z finančních limitů daných vládou. Pokud se snad premiér Fiala rozhodl je překročit, jde to za ním.

0 5
možnosti
IU

A těch přes 800 hodin povinných přesčasů je v pořádku?!

5 0
možnosti
EG

Tak lékaři, teď je vaše chvíle, komunisti měli heslo Zdraví lidu v rukou židů, ale vy jste ukázali jak je jednoduché v demokracii donutit vládu dělat to, co je pro národ v této chvíli potřeba, tedy neutrácet.

Takže učitelé, hasiči, sociální pracovníci a celá státní správo, máte šanci. Včetně vašich kuchařek a uklízeček... ono už to nějak dopadne.

0 6
možnosti

Hasiči a policisté mají svůj vlastní služební zákon, stávkovat nesmí. Učitelé nestávkovali za své platy. A zbytek je snadno nahraditelný z Ukrajiny nebo odjinud.

5 1
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...