Úraz, zranění, nemocnice - (c)profimedia.cz/corbis

Úraz, zranění, nemocnice - ilustrační foto. | foto: profimedia.cz/corbis

Nejvíc úrazů si Češi způsobí doma

  • 5
Práce v domácnosti, v dílně nebo na zahradě. To jsou nejčastější činnosti, při kterých si lidé v Česku přivodí úraz. Nejčastějším zraněním jsou tržné a řezné rány, následuje podvrtnutý kotník. Jen Česká pojišťovna řešila za posledních sedm let skoro dva miliony úrazů svých klientů.

Mezi další "nebezpečné" činnosti se řadí turistika a sport. Řadu zranění mají na svědomí pracovní úrazy a dopravní nehody.

Loni zaznamenali likvidátoři pojišťovny oproti roku 2003 o osm procent více nahlášených úrazů. V poslední době stoupá počet těžších a život ohrožujících úrazů, například pohmoždění míchy či roztržení sleziny či ledviny.

Pojištěnci však stále nejčastěji k chirurgům chodí s řeznou či tržnou ranou. Během sedmi posledních let měli pojišťováci takových případů skoro 560 tisíc. Ve 243 tisících případů ošetřovali lékaři zraněným podvrtnutý kotník.

"Na třetím místě pak figuruje podvrtnutí kolenního kloubu (112 tisíc případů)," uvádí Jan Škanta z úseku životního pojištění Klientského servisu ČP.

Čtvrtý nejvyšší počet úrazů má v kolonce diagnóza zapsáno popálení, poleptání nebo omrzlina, ve statistikách ČP jich je devadesát sedm tisíc. Následují zlomeniny prstů na ruce a pohmožděniny zápěstí a dalších kloubů na horních končetinách.

Ve třiceti tisících případech lékaři chirurgicky odstraňovali pojištěncům z těla cizí tělesa, třiadvacet tisíc událostí řešili likvidátoři jako otřes mozku. Česká pojišťovna eviduje 320 tisíc úrazových pojistek a 2,5 milionu smluv o úrazovém připojištění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video