Ministr školství Josef Dobeš během tiskové konference v Praze (11. července

Ministr školství Josef Dobeš během tiskové konference v Praze (11. července 2011) | foto: Markéta Šubrtová, iDNES.cz

Nejlépe dopadly maturity v Praze a Brně, nejhorší je sever Čech

  • 14
Státní maturity dopadly nejlépe v Praze, na jižní Moravě, v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Naopak nejhorší výsledky měli studenti v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Komplexní výsledky státních maturit z celé republiky pošle školám ministerstvo školství 31. srpna.

Největším překvapením pro ministra školství Josefa Dobeše byly výsledky z Moravskoslezského kraje, který se pozitivně vyhoupl na průměr a dostal se tak z pásma sociálně vyloučených krajů. Za alarmující Dobeš označil výsledky ze Středočeského kraje, kde nastal největší propad oproti dřívějším výsledkům.

Špatné výsledky v krajích s vysokým počtem sociálně slabých rodin naopak výsledky maturit potvrdily v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.

Podle očekávání dosahovaly nejlepších výsledků Praha, Jihomoravský a Královéhradecký kraj a Vysočina.

Poslední den v srpnu také ministerstvo školství pošle školám komplexní zpětnou vazbu. "Toto je něco, co by mělo přispět ke zlepšení kvality na těchto školách. Školy dostanou naprosto detailní informace o kvalitě vzdělávání na jednotlivých školách, o kvalitě mezi jednotlivými třídami na dané škole a o porovnávání škol, jak si vedou v rámci kraje nebo daného města. To je to hlavní, co by měly státní maturity přinést," předeslal na na čtvrteční tiskové konferenci ministr školství.

Dobeš také informoval, že dodrží termíny dodání vysvědčení z podzimních opravných maturit. K opravným testům půjde 20 400 studentů, což je zhruba pětina z letošních maturit. Ústní zkoušky budou studenti na 198 spádových školách vykonávat od 1. do 14. září, testy pak od 15. do 21. září.

"Do pondělí 26. září studenti dostanou vysvědčení, jak jsme slíbili," uvedl Dobeš. Nastínil také připravované změny státních maturit pro příští rok.

Chystá se mezinárodní uznávání zkoušek z cizího jazyka

Ministerstvo připravuje rozšíření jazyků, které si žáci na základních školách budou moci vybrat při testování pátých a devátých ročníků - nově navíc francouzštinu a němčinu - a také mezinárodní certifikaci. Děti by tak už v páté třídě mohly mít certifikát úrovně A1 nebo A2 například z angličtiny. Jedinou podmínkou by byly vynikající výsledky.

Další změnou je inovace systému hodnocení písemných částí maturit. "Chystáme změnu, kterou už máme legislativně připravenou - budeme hodnotit křížem - testy budou hodnotit učitelé z jiných škol," prozradil Dobeš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video