Teploty těsně pod dvacítkou lákali k procházkám a výletům. Ilustrační foto.

Teploty těsně pod dvacítkou lákali k procházkám a výletům. Ilustrační foto. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nedělní teploty atakovaly dvacítku, padlo devět rekordů

  • 3
Počasí v závěru víkendu potěšilo nejednoho chataře a zahrádkáře, při zazimování záhonků jim totiž zima rozhodně nebyla. Padlo celkem devět teplotních rekordů. Nejtepleji bylo v Ropicích, kde meteorologové naměřili 19,6 stupně Celsia. Teplo bude i v příštích dnech.

Teploty jsou v těchto dnech vysoko, protože do Česka proudí teplý vzduch od jihu a jihovýchodu. "V neděli se navíc nad většinou území rozpustila nízká inverzní oblačnost a podzimní slunce s přílivem teplého vzduchu se podepsaly na teplotách, které téměř dosáhly dvacítky," informoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Rekordy padly v Bělotíně, kde teploměry ukázaly 17,8 °C, v Doksanech (17,2 °C), Javorníku (18,8), Karviné (19,5 °C), Liberci (15,8 °C), Ostravě Porubě (18,9 °C), Praze na Karlově (16,5 °C), Teplicích (15,8 °C) a v Ropicích, kde byla naměřena nejvyšší teplota v Česku - 19,6 °C.

Vysoké teploty na začátku listopadu ale nejsou tak úplně výjimečné. V roce 2008 například meteorologové 6. listopadu naměřili ve Vsetíně 20,5 stupně.

Stejný ráz počasí můžeme očekávat i v následujícím týdnu. Bude místy jasno, místy zataženo s nízkou oblačností. Tam, kde bude vyjasněno, bude přes den slunečno a poměrně teplo, naopak tam, kde zůstane nízká inverzní oblačnost po celý den, bude mlhavo s denními teplotami do 10 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video