Napadení lékaři: Pomáhat nepřestaneme

  • 2
Od základů se změnil život psychiatra Karla Hynka, když ho loni napadl mačetou rozzuřený pacient. "Těžké rány na těle i duši se léčí velmi pozvolna. Ty druhé ale hůř," říká Hynek. Práci však nechce vzdát. Stejně mluví i další lékaři a záchranáři napadení těmi, kterým přijeli pomoci.

Ze spánku ho opakovaně probouzejí tíživé můry z prožitého masakru. Při něm mu Michal Ulom dvakrát prosekl lebku a mnohonásobně přerazil obě předloktí. - více o útoku zde

"Mám obyčejný strach, že si mě ten šílenec znovu najde a dokončí tak to, co si umanul," obává se Hynek.

Útočník Ulom je sice zatím ve vazební psychiatrické léčebně, protože se však soudní znalec domnívá, že Ulom trpí pouze bludem a psychiatrickou poruchou, může se agresor časem lehce ocitnout v psychiatrické léčebně Bohnice s právem vycházek.

"Pro mne je to pak jasné. Koupí si druhou mačetu a se mnou je konec," předpovídá Hynek. Vyšetřování policie považuje za nekompetentní a jeho poslední nadějí je státní zástupkyně, která - jak doufá - přiměje policii k přehodnocení Ulomovy diagnózy.

"Kdysi jsem ho léčil, takže vím, že trpí poruchou osobnosti s velkými sadistickými sklony. A tento člověk se může kvůli amatérskému posudku soudního znalce ocitnout mezi lidmi," protestuje Hynek.

Dodnes má silně omezenou pohyblivost rukou, nemůže psát na počítači a kvůli přesekaným nervům mu s výjimkou malíků a palců schází i cit v prstech. "Životní program mi to ale nezlikvidovalo, chci dál léčit lidi."

Léčíme, i když s rizikem
Pomoc zraněným drží nad vodou i lékaře záchranné služby Zdeňka Šefrnu, jehož loni v dubnu brutálně zkopal Tomáš Půta s Václavem Chmelenským, když se jim snažil po autohavárii pomoci. - podrobnosti a fotografie zde

Soud se vleče, protože se mu Půta vyhýbá. "Bylo to hrozné, ale život jde dál. Můj vztah k pacientům se nemění," tvrdí Šefrna.

Nehledí na to, že i jemu vyhrožovala rozlícená žena, že ho rozseká mačetou. "U pacienta jsme byli za tři minuty a jí se zdálo, že meškáme."

Zdravotník Aleš Rubek, kterého v sobotu zmlátil do bezvědomí Zdeněk Kovařík, je už v domácím léčení. - více zde

Rubek je u záchranné služby jedenáct let. Ani po otřesu mozku nehodlá od záchranky odejít. "Lidem je třeba pomáhat, i když to nese rizika," řekl otec dvou malých dětí.

Psychiatr Karel Hynek ukazuje zranění, která mu mačetou způsobil jeden z jeho bývalých pacientů. (12. ledna 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video