Na řece Odře stále platí pohotovost

  • 1
Jablunkov - Druhý povodňový stupeň - pohotovost stále platí již třetí den po víkendových vydatných nočních srážkách na řece Odře v Bartošovicích. V Odrách na Novojičínsku ve středu již vodohospodáři druhý stupeň odvolali. "V kraji přitom od středy téměř neprší a hladiny všech řek nadále pozvolna klesají," řekla dispečerka Povodí Odry Růžena Birtková.
Od rána vodohospodáři registrují povodňovou aktivitu jen na Odře v Bartošovicích a na čece Opavě v Děhylově na Opavsku. Na přetrvávající stav pohotovosti na Odře má podle Birtkové vliv vracející se voda z luk.

Předpověď počasí:

Meteorologové předpokládají, že během úterý by v kraji mělo napršet až deset milimetrů srážek.

V noci na středu pak má být oblačno až polojasno a zpočátku místy, postupně jen ojediněle přeháňky. K ránu místy mlhy.

Ve čtvrtek na Moravě a ve Slezsku očekávají polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Rovněž v pátek by v kraji mělo být polojasno až oblačno.
"Když hladina vystoupá nad 380 centimetrů, rozleje se řeka do okolí. Když přestalo pršet, začala se voda znovu vracet do řeky a drží se tak vyšší povodňový stupeň," řekla Birtková.

Ve středu napršel jen milimetr
Během středy napršel v Moravskoslezském kraji asi jeden milimetr vody na metr čtvereční. Obdobná situace se očekává také ve čtvrtek. Podle meteorologů v následujících dnech nehrozí vydatné srážky.

Na dalších dvou místech Moravskoslezského kraje platil do úterního večera první povodňový stupeň. Stav bdělosti byl na řece Opavě v Děhylově a v městě Opavě.

Během noci na pondělí v oblasti řek Moravice, Opavy a Odry asi 50 milimetrů srážek, což bylo příčinou prudkého vzestupu hladin. V oblasti Olše, Ostravice a Lučiny napršelo 15 milimetrů srážek.

V pondělí voda pomalu opadávala
V pondělí během dopoledne voda pomalu opadávala. První povodňový stupeň, tedy stav bdělosti, platil ještě ráno pouze na Olši v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. 

"Předpokládáme, že kvůli očekávaným srážkám se situace zřejmě ještě během dneška může změnit," řekl v pondělí odpoledne dispečer Povodí Odry Jaromír Jandl. Podle něj nelze vyloučit ani vyhlášení druhého stupně, tedy pohotovosti.

Víkendové deště zvedly hladiny
O víkendu platila bdělost i na řece Stonávce v Hradišti na Karvinsku. Olše byla nad hranicí prvního stupně pouze o dva centimetry a od té doby stále klesala.

Během pondělního odpoledne a noci by mělo podle předpovědí meteorologů napršet asi 20 milimetrů srážek, dalších deset milimetrů pak během úterý. Ve středu by se počasí mělo zlepšit.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video