Na náměstí Přemysla Otakara II. přistál v neděli večer 13metrový anděl. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Na náměstí v Českých Budějovicích přistál třináctimetrový anděl

  • 1
České Budějovice zažily opět po roce tradiční přílet anděla, který se před každými Vánoci snáší na náměstí Přemysla Otakara II. z Černé věže. Když anděl přilétával, nikdo by neřekl, že je tak velký. Teprve když se snesl na zem, bylo vidět, že má kolem 13 metrů. Živého Marka Hanuše totiž nahradila obří loutka.

Anděl se svezl po laně napnutém mezi ochozem Černé věže a obchodním domem Dvořák, kde se spustil dolů. V tu chvíli jej vystřídali herci Divadla Kvelb s loutkou v nadživotní velikosti na kolečkách.

Na rozdíl od běžného smrtelníka, který měl potíže projít přes zaplněné náměstí už 20 minut před začátkem akce, pro anděla to problém nebyl. Všichni mu ochotně uhýbali, a to nejen díky jeho velikosti. Osobní ochranku, která ho po cestě doprovázela, ani nepotřeboval.

Anděl se zastavil před radnicí a všechny srdečně pozdravil. Popřál krásné svátky a vydal se na cestu kolem náměstí.

Jeho proslovu přihlížely stovky čertů a čertic se svítícími růžky a ­tisíce dalších dětí i jejich rodičů. Když obešel celé náměstí a se všemi se pozdravil, rozloučil se a zmizel neznámo kam.

Děti pak ještě na náměstí čekala mikulášská nadílka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video