ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Na internetu se prodávaly didaktické testy. Je to podvod, varuje ministerstvo

  • 7
V souvislosti s nadcházející maturitní zkouškou a konáním didaktických testů se na sociálních sítích objevil prodej „ověřených“ testů. Ministerstvo školství ale varuje, že jde o podvodné testy a na stránku podá trestní oznámení. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy před těmito podvodnými prodeji upozornila na svém Twitteru.

„Chtěli bychom upozornit, že se jedná o nabídku podvodnou, a varovat tak všechny, aby na podobné nabídky prodeje ‚zaručeně pravých‘ testů v žádném případě nereagovali,“ okomentovala situaci pro iDNES.cz tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Podle mluvčí se ministerstvo po právním posouzení rozhodlo podat trestní oznámení. „Bližší informace v tuto chvíli sdělit nemůžeme,“ dodala Lednová. Po umístění varování na Twitteru MŠMT byla stránka během několika minut nedostupná.

Letošní maturitní zkoušky byly přesunuty kvůli šíření nového typu koronaviru a nařízeným vládním opatřením. Didaktické testy letos proběhnou 1. a 2. června. Rozšiřující testy z matematiky budou 3. června. Profilová část má podle ministra Plagy začít od 10. června. Normálně se každý rok jarní termín státní maturity koná na začátku května. 

Vzhledem k tomu, že nebudou zkoušky probíhat standardně, přistoupilo ministerstvo k jednomu termínu jednotné přijímací zkoušky a úlevě pro studenty, prodloužilo totiž čas při jejím skládání. Studenti tak dostanou o 15 minut víc na matematickou část, a 10 minut navíc pro část českého jazyka.

Podle analýzy výsledků maturitních testů, kterou loni v květnu zveřejnila na svém webu společnost Cermat, neuspělo při skládání didaktických testů 14,1 procenta těch, kteří ji vykonávali poprvé. Celkově neuspělo 17,4 procenta maturantů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video