Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na celostátním fóru strany v Brně.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na celostátním fóru strany v Brně. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Piráti chtějí zlevnit odchod od operátora, Babiš zase levnější data

  • 257
Vysoké pokuty za přechod ke konkurenci se mají snížit. Nápad představil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nyní nesmí být poplatek vyšší než pětina měsíčního paušálu do konce sjednané doby trvání smlouvy. Přesný údaj snížení chtějí Piráti zveřejnit v úterý.

V otázkách Václava Moravce byl i šéfa poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého se věcí zabývá i Andrej Babiš. Ten chce řešit také zrychlení převodu čísla a podle Faltýnka premiér v pátek zaslal dopis prezidentovi Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřímu Šuchmanovi, ve kterém uvádí, že chce řešit ceny mobilních dat, rychlost převedení mobilního čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a přípravu tendru na čtvrtého operátora, který by se měl uskutečnit na podzim. Nyní je maximální doba převodu telefonního čísla deset dní, podle Faltýnka by mohlo jít o den či dva.

Michálek přesný údaj, na který by chtěla strana maximální pokutu snížit, nezveřejnil. Na dotaz, že aby šlo maximálně o stokoruny, musela by se snížit na pět procent, odpověděl „výborná dedukce“.

S Piráty na připravované novele podle Faltýnka spolupracuje také poslanec Patrik Nacher. Michálek spolu s dalším diskutujícím, poslancem Martinem Kupkou z ODS, kritizoval hnutí ANO za to, že již v minulosti slibovalo řešit cenu mobilních dat, ale v reálu se ceny nesnížily.

Více surfujete a data budou levnější, prohlásila dříve Nováková

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. Minulou neděli v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. 

„My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla ministryně Nováková.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden gigabyte stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, kde se jedná o částku kolem deseti centů.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace, kterou je síť 5G, což je podle ministerstva důležité zejména pro industriální aplikace nebo autonomní mobilitu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video