Mlynář dostal obvinění za Testcom servis

  • 24
Odstupující ministr informatiky Vladimír Mlynář převzal obvinění kvůli převodu státních peněz do firmy Testcom servis. "Konstatuji, že se nezakládá na pravdě a je věcně i právně vadné," reagoval Mlynář. Do tří dnů hodlá podat stížnost.

Podle pražského státního zástupce Jana Karabce nechal Mlynář v rozporu se zákonem založit společnost Testcom servis s.r.o. Na rozjezdu firmy se podílel i bývalý šéf České televize Dušan Chmelíček.

Obvinění se vztahuje k Mlynářovu záměru z roku 2003 vytvořit zvláštní internetové stránky pro veřejnou správu.

Ministr kvůli tomu tehdy nařídil státní příspěvkové organizaci Testcom, aby si založila dceřinou společnost Testcom servis. Firmu to stálo 7,5 milionu korun, které musela dát na základní jmění.

"Údajného trestného činu zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání pravomoci veřejného činitele jsem se podle Městského státního zastupitelství v Praze měl dopustit  tím, že jsem na Testcom servis s.r.o. smluvně převedl provoz Portálu veřejné správy, přičemž jsem údajně z titulu poslance Parlamentu ČR, který hlasuje o zákonech, věděl, že vznik Testcom servis s.r.o odporuje zákonu o majetku státu," vysvětlil ministr.

Vinu odmítá. Konstrukce obvinění je podle něho postavena na tezi, že jako opoziční poslanec před pěti lety hlasoval o zákonu o majetku státu. "Čímž je dokládán můj následný (o čtyři roky později) subjektivní úmysl porušit zákon. Tento postup vyšetřujících orgánů považuji nejen za nesmyslný, ale i nebezpečný, neboť navozuje riziko možné kriminalizace politických postojů," varuje ve svém prohlášení Mlynář.

Zopakoval, že firma Testcom servis byla založena s odkazem na právní výklad, který příslušný krajský obchodní soud uznal a následně společnost zapsal do obchodního rejstříku. Tím podle ministra ověřil vznik společnosti v souladu s právním řádem.

"Opakuji, že Testcom servis s.r.o. nikdy nebyla soukromou společností, neboť prokazatelně byla vždy pod kontrolou a ve vlastnictví státu. Prokazatelně jejím založením nikde a nikomu nevznikla jakákoliv škoda," hájí se obviněný politik.

Dodal, že je nesporným faktem, že tudíž nemohl "opatřit sobě či jinému prospěch".

Státní zastupitelství nemá podle ČTK doručení policejního usnesení potvrzeno, případ proto nechce komentovat.

Podle ČTK byl spolu s Mlynářem obviněn i Chmelíček, který ale údajně čelí obviněním z více skutků než ministr.

"Proti usnesení podám k nadřízenému orgánu v zákonné lhůtě tří dnů stížnost, s jejímž textem seznámím veřejnost," slíbil šéf resortu informatiky.

Mlynář si rovněž hodlá stěžovat na postup žalobců. Vadí mu, že se v médiích mluvilo o jeho obvinění ještě před tím, než ho dostal on. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video