Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro MF DNES (4. října...

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro MF DNES (4. října 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Můžu vládě navrhnout odvolání nejvyššího žalobce Zemana, řekla Benešová

  • 231
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová připustila, že může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Důvodem má být kauza vydání majetku rodu Czerninů. Řekla to deníku E15. Zeman ministryni označil za kompetentní osobu, odvolání je podle něj jednostranný akt. Stát již začal podnikat kroky, aby nemovitosti v hodnotě půl miliardy korun získal zpět.

„Můžu podat kárnou žalobu, ale můžu být třeba i ostřejší, to znamená, že taky můžu podat návrh na odvolání,“ řekla ministryně listu.

„Odvolání je jednostranný akt v kompetenci ministra spravedlnosti, na to se musíte ptát paní ministryně. Co se týče dalších výroků týkajících se mé osoby, je pod moji úroveň se k těmto invektivám vyjadřovat,” reagoval na vyjádření Benešové pro MF DNES Zeman.

Benešová dva měsíce zkoumá Zemanovo vyjádření, o které ho požádala v souvislosti s kauzou. Zeman v něm vysvětluje, proč Nejvyšší státní zastupitelství třikrát podalo dovolání v kauze dvou úřednic pražského magistrátu, které byly nakonec Městským soudem v Praze pravomocně odsouzeny za to, že neoprávněně udělily občanství Josefíně Czerninové.

Na základě toho došlo k restitucím rozsáhlého majetku. Tyto restituce jsou nyní zpochybněny a stát už začal konat kroky k tomu, aby nemovitosti za půl miliardy korun získal zpět.

Zeman v konfliktu zájmů?

Benešová upozorňuje na to, že Zeman měl k věci vztah, jelikož v roce 2014 inicioval neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby ten zprostředkoval smírné řešení sporu mezi Czerniny a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem, kterému restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil.

Zeman ale odmítá, že by v souvislosti s trestním řízením měl vztah k věci, jelikož řízení, v němž byly odsouzeny dvě úřednice, se netýkalo Jana Czernina ani Petra Habersbergera. „Nebyly dány důvody pro mé vyloučení z rozhodování a věc jsem zpracovával jako stovky dalších,“ cituje deník E15 Zemana.

Žalobce Zeman pomohl v soudní kauze známému. Byl jsem nestranný, namítl

Na kauzu upozornil letos v lednu server Seznam Zprávy. Podle něj Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil.

Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů. Zeman tehdy sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost. Proti článku se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozorovalo.

Pavel Zeman je nejvyšším státním zástupcem od ledna 2011.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video