Diskuze

Ministerstvo opravuje nařízení o pozitivně testovaných. Povinnosti zůstanou

Ministerstvo zdravotnictví aktualizuje své opatření o pozitivně testovaných zaměstnancích a OSVČ. Původní znění mu totiž zrušil Nejvyšší správní soud. V rozsahu povinností se nic nemění, resort pouze opatření lépe zdůvodnil. Zaměstnanci a OSVČ s pozitivním antigenním testem tak stále musí kontaktovat svého lékaře a podrobit se konfirmačnímu PCR testu. Opravené opatření začne platit od soboty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

"Správně" provedený antigenní nebo samotest jsou vždy negativní .... hůlku nestrkám do frňáku, objedu na okraji a je hotovo ...R^R^R^

1 0
možnosti
JV

Fakt nechápu co neustále chtějí nařizovat. Jako OSVČ jsem se netestoval nikdy a ani nehodlám. Když mi bylo mizerně s kovidovými příznaky, tak jsem to prostě za čtyři dny vyležel bez testu a bez hlášení lékaři.

5 1
možnosti
FV

Opatření rozhodně nemůže platit od soboty. Zákon 94/2021 (Pandemický zákon) v §3 odst. 6 jasně říká "Toto opatření nabývá účinnosti čtvrtým dnem ode dne vyvěšení na úřední desce ministerstva nebo krajské hygienické stanice, nestanoví-li ministerstvo nebo krajská hygienická stanice pozdější den nabytí jeho účinnosti."

Oni ten zákon ani nečetli.

(Připouštím, že další věta zní: "Hrozí-li nebezpečí z prodlení, může ministerstvo nebo krajská hygienická stanice stanovit dřívější den nabytí účinnosti mimořádného opatření než uvedený ve větě druhé." Nicméně vzhledem k tomu, že ministerstvo mělo dost času na nápravu, tak těžko hrozí najednou nebezpečí z prodlení. )

0 0
možnosti
VP

Vždyť právě proto dal NSS ten čtyřdenní odklad, aby to mohli do soboty doplnit. Takže i NSS tím konstatoval, že nebezpečí z prodlení hrozí.

0 0
možnosti
DN

Takže UŽ na třetí pokus to zvládnou "nařídit" tak, aby to nebylo v rozporu se zákonem?????

1 0
možnosti
IH

Milostivá paní mluvčí, nezohledňuje se požadavek soudu, ale podmínky stanovené zákonem. Opakovaně.

3 2
možnosti
VB

Já jen doufám, že soudci se konečně zamyslí nad tím, jak moc občanů vnímá opatření MZ ČR jako zásadně nepřiměřený zásah do jejich práv (bez rozlišení pracov. činností, které mohou mít vyšší riziko přenosu nákazy, od těch druhých, navíc u OSVČ je to nekontrolovatelné, čili zcela zbytečné opatření). Soudci by neměli jen pokývnout hlavou, že si uvědomují, že je to pro občany palčivé, ale měli by být schopni si to obsahově vyhodnotit: nakolik to má smysl u bezpříznakových v regionech s nízkou mírou nákazy, u pracov. činností nerizikových, měli by vědět, jak často jsou testy nespolehlivé, nakolik MZ ČR zajistilo kvalit. laboratoře, protože v nekvalitních nevyhodnotíte spolehlivě ani RT-PCR nosohltanové vyšetření.

4 2
možnosti
ID

I45v95a31n 43D61í27t10ě

14. 5. 2021 13:09

Nadpis ankety: "Vyšel vám v zaměstnání pozitivní antigenní tet?"

Nikoho tetovaného v práci nevidím, takže asi se nikdo nenechal tetovat...

2 0
možnosti
DN

To aby to nevypadalo, že úředníci odvádějí nějak "mimořádně" nekvalitní práci...

0 0
možnosti
VB

Hrozné je, že testování osob bez příznaků nemoci prosazují lidé s velkým střetem zájmů (nejdřív byznysman Prymula, nyní Arenberger, který rovněž může být vnímán jako úzce propojený s firmami); kolik firem se na tomto nesmyslu nabalíkuje (vč. pracovišť ve FN Králov. Vinohrady)? A kolik peněz se na tom tratí: nejen za testy, ale i za kapacity laboratoří zřizované zbytečně navíc (a s nezajištěnou kvalitou), dále nemocenská či ošetřovné vč. jejich přiznání při falešně pozitivním výsledku, dále i soukr. výdaje občanů, pokud musí jezdit do jiného města kvůli PCR testu - ne každý zaměstnavatel jim to proplatí. A při slinovém PCR testu pro žáky hrozí riziko nákazy (vzniká aerosol v místnosti).

4 1
možnosti
KN

Arenberger odvolává to co potvrdil a nebo potvrzuje to co odvolal;-D? Ale já ho chápu s tím materiálem, který mu tam natahali jeho předchůdci se nedá dělat. Už aby tam měl své odborníky z Vinohrad! Třeba právníky, že;-D?

1 0
možnosti
VB

Z právního i vědeckého hlediska jde stále o nesmyslný, nepřiměřený, zlovolný zásah do práv občanů. Německý soud uvedl, že když si vláda není jista, které opatření může snížit šíření nákazy, pak má volit jen časově krátké omezení práv, nikoli časově bezbřeze bez průběžného odbor. zhodnocení. Německý Institut R. Kocha považuje plošné testování bezpříznakových za vědecky spornou záležitost, pokud na tom politici trvají, pak jen jako doplňkové opatření spíše na dobrovolné bázi (proto berlínská vláda zajistila nabídku testování zaměstnanců na dobrovol. bázi). Pokud vůbec, pak by MZ ČR mělo vázat testování jen na konkrétní míru šíření nákazy v nejhorších regionech / městech a dále jen u pracovních činností s vyšším rizikem nákazy (služby blízké tělu apod.). Šílené je, že o druhu testu nerozhoduje lékař, ale zaměstnavatel, dále to, že zaměstnavatelé mohou nutit zaměstnance k testu pod hrozbou výpovědi. Zaměstnanec nemá vůbec žádnou obranu.

9 2
možnosti