Ruční granát RB M75 a RB 100

Ruční granát RB M75 a RB 100 | foto: Radek Prygl

Hodně drahá chyba. Ministerstvo obrany dostalo pokutu 7,2 milionu korun

  • 10
Za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017 dostalo dostalo ministerstvo obrany pokutu ve výši 7,2 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který pokutu udělil, informoval, že rozhodnutí zatím není pravomocné a lze proti němu podat rozklad.

Ministerstvo obrany spáchalo přestupek tím, že uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem, aniž by odeslalo oznámení o výběru dodavatele ostatním účastníkům zadávacího řízení. K uzavření smlouvy tak došlo v době, kdy ještě nesměla být vůbec uzavřena, neboť zákon o zadávání veřejných zakázek počítá mimo jiné s tím, že smlouvu zadavatel může uzavřít až po uplynutí lhůty pro podání námitek proti rozhodnutí o výběru dodavatel,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. V tomto případě ale kvůli jednání ministerstva tato lhůta vůbec nezačala běžet.

Zakázku na nákup deseti druhů cvičných i ostrých granátů vyhlásilo ministerstvo v červnu 2017. Nejnižší nabídku ve výši 193 milionů korun podala společnost Česká zbrojovka, s níž ministerstvo obratem uzavřelo smlouvu.

Poprvé se úřad zakázkou začal zabývat na podnět další společnosti, která se o zakázku ucházela, STV Group. 

Tehdy nařídil ministerstvu do sedmi měsíců smlouvu uzavřenou s firmou Český zbrojovka zrušit. Důvodem bylo uzavření smlouvy před uplynutím lhůty pro podání námitek.

Po skončení správního řízení ale úřad zahájil přestupkové řízení z moci úřední kvůli skutečnostem, které při správním řízení zjistil. Výsledkem je právě současná pokuta. „Při hodnotě zakázky přesahující 192 milionů korun přistoupil Úřad k uložení pokuty ve výši necelé poloviny maximální možné sazby,“ uvedl mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video