Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder | foto: Reuters

Zeman ocení další velká jména, na Hradě vyznamená Schrödera a Lopraise

  • 176
Prezident Miloš Zeman hodlá podle MF DNES při příležitosti státního svátku 28. října na Hradě vyznamenat bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Spojuje je vztah k sociální demokracii i k Rusku. Dalším vyznamenaným má být šestinásobný vítěz automobilových závodů Rallye Dakar Karel Loprais.

K rychlobruslařce Martině Sáblíkové nebo písničkáři Jarku Nohavicovi tak přibývají další výrazná jména. 

Loprais, který letos oslavil šedesáté osmé narozeniny, se může pochlubit mnoha medailemi ze závodů kamionů. V anketě Autoklubu ČR v roce 2000 byl spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným zvolen závodníkem století.

Šťastného Zeman ocenil in memoriam už při svém prvním ceremoniálu v říjnu 2013, teď v posledním roce jeho prezidentského úřadu se má podle zdroje ze Zemanova okolí dostat i na Lopraise.

A zvučné je také další jméno – bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. MF DNES informaci o jeho plánované cestě do Prahy v souvislosti s oceněními získala z diplomatických kruhů.

„Žádné takové informace nemůžu komentovat,“ omluvil se hradní kancléř Vratislav Mynář. Zeman se s Schröderem dobře zná z dob, kdy byli oba ministerskými předsedy svých zemí a oba také šéfovali sociálnědemokratickým stranám. Zeman tehdy ve Schröderovi našel svého důležitého zahraničního spojence. Schröder například podporoval vstup České republiky do Evropské unie. V poslední době je spojují také dobré vztahy s Ruskem – Schröder je předsedou dozorčí rady ruské naftové společnosti Rosněfť.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video