Michal Prokop: Jsem spíš zamrzlý bigbeaťák, ale není to úmysl

Michal Prokop, rocker, bývalý poslanec a náměstek ministra kultury, nyní moderátor televizní talkshow a ředitel společnosti Praha - evropské město kultury 2000, odpovídal dnes po poledni více než hodinu na otázky čtenářů iDnes. "Člověk by měl vědět, kdy odcházet. Dneska jsem amatérem, řekněme na profesionální úrovni," řekl ke svému současnému postoji k hudbě.

Michal Prokop se narodil v roce 1946 v Praze. Kromě toho, že je absolventem filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vystudoval i ekonomii na pražské VŠE. Prokop začal svou hudební kariéru v šedesátých letech. Debutní deska z roku 1968 se jmenovala Blues in Soul, za tři roky následovalo album Město Er. V roce 1980 vydává desku Holubí Dante, která byla předzvěstí obrovského úspěchu alba Kolej Yesterday (1984), jehož titulní píseň se okamžitě stala hitem.


Před změnou režimu stihl Prokop vydat ještě dvě desky: Nic ve zlým, nic v dobrým (1987) a Snad nám naše děti... (1989). V rychlém sledu vychází o rok později album Až si pro mě přijdou, aby se Prokop na delší dobu umělecky odmlčel a věnuje se hlavně politice. Do polistopadového federálního parlamentu byl Prokop zvolen za Občanské fórum. Později působil jako poslanec ODA, z té však vystoupil.


Odpovědi Michala Prokopa naleznete ZDE

Do roku 1995 byl náměstkem ministra kultury ČR, od roku 1994 do roku 1996 byl členem Zastupitelstva hlavního městy Prahy a od roku 1996 předsedou parlamentního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V současnosti je ředitelem obecně prospěšné společnosti Praha - evropské město kultury roku 2000.

Přestože Prokop věnuje hodně času politické kariéře, stihl v roce 1997 vydat, opět se Skoumalem a Hrubým, album Černý ovce laděné do keltských tónů. “Vystupování mi chybí. Ale život to už takhle rozehrál, a tak si alespoň vážím každé šance, kdy si mohu zazpívat. Je to pro mě očistná lázeň a jsem rád, že na mě ještě stále lidé chodí,” konstatuje Prokop. Vloni ukončil Michal Prokop pořad Nic ve zlým na televizi Prima a od února moderuje v České televizi diskusní pásmo Krásný ztráty, kde představuje osobnosti, jimž politika za posledních deset let změnila život.

Michal Prokop ukazuje na monitoru, na kterou otázku odpovídá.

Michal Prokop

Michal Prokop odpovídá na dotaz čtenáře v online rozhovoru iDNES, který se konal v srpnu 2000.

Michal Prokop přemýšlí, co odpoví na dotaz čtenáře iDNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video