Metro komplikuje dopravu v Kobylisích

Praha - Pro motoristy se stala cesta přes Kobyliské náměstí v Praze 8 a jeho okolí nelehkým oříškem. Dopravu zde komplikuje stavba další části trasy metra C z Holešovic. Proto je třeba zdolávat množství dopravních změn a mimořádných opatření. Například od úterý bude uzavřena jihovýchodní část Kobyliského náměstí a celá jižní vozovka v ulici Pod Sídlištěm. "Zároveň ale bude obnoven provoz po obou stranách Horňátecké ulice," uvedl předseda dopravní komise v Praze 8 Luděk Hoznauer. Uzavírky a objížďky v této lokalitě skončí až 16. prosince.

Podle Zdeňka Posledníka z odboru dopravy si uzavírky vyžádají i přemístění zastávek městské hromadné dopravy. "V současné době je zatím vyhrazen speciální pruh pro autobusy, aby se nezpožďovaly," řekl.

Radní této Prahy 8 navíc jednají o umístění semaforů na křižovatku na Kobyliském náměstí, aby byly vyjíždějící autobusy upřednostněny před ostatními vozidly.

Radnice však občany i motoristy uklidňuje tím, že po zprovoznění nové trasy metra v roce 2004 budou v této části metropole lépe cestovat pasažéři městské hromadné dopravy a ulehčí se i životnímu prostředí. Autobusová doprava z Holešovic pak totiž bude zrušena.

Aby metra využívali i řidiči přijíždějící z okrajových částí města do centra, je nutné vybudovat velká parkoviště. Šance, že budou postavena do zahájení provozu metra, je však minimální. „Je to problém jak výběru vhodných a hlavně možných prostor v Libni, tak sehnání investorů,“ uvedl předseda dopravní komise.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video