Cvičení „Mobilizace 2017“. Ostrými tankovými střelbami na Libavé vyvrcholily...

Cvičení „Mobilizace 2017“. Ostrými tankovými střelbami na Libavé vyvrcholily manévry, do kterých armáda k profesionálům poprvé povolala záložníky | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Modernizace armády proběhnout musí, viru navzdory. Metnar chce vyjednávat

  • 24
Ministr obrany Lubomír Metnar chce mluvit s premiérem Andrejem Babišem o způsobu modernizace armády včetně nákupu bojových vozidel. Babiš totiž ve středu připustil, že by se zakázka nákupu bojových vozidel pěchoty kvůli následkům pandemie koronaviru odsunula.

Zakázka za více než 50 miliard korun je největším armádním nákupem v historii České republiky. Armáda vozidla potřebuje pro splnění závazku v Severoatlantické alianci, podle kterého má do roku 2026 mít k dispozici těžkou brigádu. Jejím základem by měla být právě pořizovaná vozidla.

Babiš v poslední době několikrát připustil, že zakázka na BVP by mohla být posunuta, a to kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru.

Souhlasíte s tím, že peníze do armády musí, krizi kolem koronaviru navzdory?

celkem hlasů: 2259
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Naposledy ve středu v České televizi řekl, že „není situace na to, abychom tady kupovali“ bojová vozidla pěchoty (BVP) za 50 miliard korun. „Tam jsme se víceméně domluvili s resortem obrany, že to přibrzdíme,“ řekl Babiš. 

Se spojenci z NATO tuto záležitost nekonzultoval. Myslí si, že otázka financování nebude pouze problémem České republiky. „Jsem přesvědčen, že to všichni pochopí, protože když vidíme, jak se vyvíjí ekonomika některých jiných členských států NATO, tak si myslím, že jsme na tom ještě dobře,“ řekl Babiš.

Modernizace proběhnout musí

„Je jasné, že následky pandemie koronaviru budou mít dopad i na rozpočet ministerstva obrany. Tím pádem řešíme i vliv na financování strategických projektů, zda jsme schopni je realizovat a ufinancovat,“ uvedl Metnar v reakci na středeční Babišovy výroky. 

Armáda se chce posunout na vyšší úroveň. Zesílí, když politici necouvnou

Dodal, že modernizovat armádu Česká republika musí. „Jakým způsobem, o tom chci hovořit s panem premiérem,“ dodal. Připomněl zároveň, že se již ministerstvo obrany na řešení ekonomických důsledků aktuální situace podílí, a to uvolněním 2,9 miliardy korun ze svého letošního rozpočtu zpět do státního rozpočtu. „O strategické zakázce na nákup BVP budeme ještě s panem premiérem jednat,“ doplnil ministr.

Ministerstvo obrany plánuje pořídit 210 nových pásových bojových vozidel pěchoty, které nahradí desítky let staré stroje. Vítěz tendru měl být znám do letošního léta. Ministerstvo počítá s cenou přes 50 miliard korun. Splátky by měly být rozloženy na několik příštích let, letos by tak stát zrušením zakázky peníze neušetřil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video