Města zdražují parkování

  • 1
Parkování v některých městech Zlínského kraje bude od července dražší. Například ve Zlíně řidič zaplatí u parkovacích automatů o korunu víc za čtvrt hodiny. Zdejší radní o tom rozhodli na svém posledním zasedání. Odůvodňují to tím, že se zvýšila daň z přidané hodnoty z pěti na devatenáct procent.

„Změna sazby se dotkne placených parkovišť v nájmu Technických služeb Zlín, parkovacích automatů a cen parkovacích karet,“ informovala náměstkyně zlínského primátora Svatava Nováčková.

V praxi to bude znamenat, že například v ulici Zarámí u budovy PSG zaplatí motorista za patnáct minut stání osm korun, na třídě Tomáše Bati u Svedrupu přijde patnáct minut parkování na čtyři koruny, v ulici Sadová se zvedne na šest korun. Cena parkovacích karet se bude zvyšovat o padesát až tři sta korun, podle lokality.

Víc platit budou i řidiči v Kroměříži. Tamní radní ceny parkovného zvedli dokonce o sto procent. To znamená, že v centru města motoristé zaplatí za půl hodiny a méně deset korun, dosud to bylo jen pět.

„Nezdražujeme však kvůli vyšší dani, ale proto, že nám střed města ucpala auta. Naše opatření má regulační funkci,“ vysvětlila místostarosta Kroměříže Olga Sehnalová. Naproti tomu ve Vsetíně a v Uherském Hradišti zatím o zdražování parkového neuvažují.

„Zatím o zvyšování cen za parkování neuvažujeme. Není to nutné,“ řekl vsetínský starosta Jiří Čunek.

„Zatím se zdražováním parkovného nepočítáme,“ potvrdil vedoucí odboru dopravy uherskohradišťské radnice Radim Šupka.

Kde se změní ceny parkovného

  • Zlín - řidiči zaplatí u parkovacího automatu o korunu víc za čtvrt hodiny, v centru města tedy osm korun
  • Kroměříž - parkování v centru podraží o sto procent, za dobu do půl hodiny šofér zaplatí deset korun, za každých dalších šest minut dvě koruny navíc
  • Vsetín a Uherské Hradiště nechají ceny parkovného stejné

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video