Měl být generálem, ale šel do vězení

  • 21
Někdejšího vlivného armádního velitele Antonína Víchu stíhaného pro nedovolené ozbrojování a zneužívání pravomoci veřejného činitele, soud zprostil podezření z trestného činu. Víchův život se ale po stíhání policií i několikaměsíční vazbě ocitl v troskách.

Vojsko mu kvůli vyšetřování neprodloužilo smlouvu a on již několik let marně shání práci.

"Táhne se to se mnou. Živí mě manželka. Jsem na dně," říká bývalý důstojník.

Vícha coby poslední velitel českého kontingentu v Bosně přivezl na žádost Kriminalistického ústavu i armády do Česka čtyřicet pušek, samopalů, kulometů a tarasnic, které Češi zabavili tamním válčícím stranám a používali je ke školení vojáků sloužících v Bosně.

Trofejní zbraně zajistili celníci v prosinci 2001 na letišti v Pardubicích, kde přistál vojenský speciál. Vícha tehdy předložil celníkům dokument podepsaný a orazítkovaný Antonínem Kremlem, ředitelem služby správních činností policejního prezidia.

Kreml vojáka několikrát ujistil, že je to jediná správná a zákonná cesta, jak zbraně dovézt do Česka. K přípravě svých lidí vysílaných na Balkán hodlala totiž pušky a samopaly využívat i policie.

"Pan Vícha mne kontaktoval a ptal se na možnosti legálního dovozu zbraní do republiky ke školicím účelům. Vydali jsme mu povolení s dovětkem, že zbraně budou předány policejnímu prezidiu," sdělil soudu policista Kreml.

I tehdejší šéf generálního štábu Jiří Šedivý již v roce 2002 potvrdil, že zbraně měly sloužit k výcviku jednotek vyjíždějících na Balkán. "Z hlediska armády se Vícha ničeho nedopustil," zopakoval Šedivý.

Míní, že armáda by nyní měla odepsaného Víchu zaměstnat. Tomu záleží na jediném: na očistě jména. Armáda pro něj prý byla vším. Rád by se s ní proto dohodl na návratu. A pokud to nepůjde - až tehdy ji zažaluje o náhradu škody.

Ušlý zisk, nemajetkovou újmu a zničenou kariéru vyčísluje Víchův advokát Petr Vališ na statisíce a možná i miliony. "Chceme se ale dohodnout. Armáda by mohla mého klienta přijmout zpět i vzhledem k tomu, jak s ním byrokratická mašinerie zatočila. Při špetce lidského jednání mohli vojáci vyčkat verdiktu soudu. Místo toho se Víchy rychle zbavili."

Vališ je odhodlán jít ve sporu až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. "Máme velké šance," tvrdí. Stejný názor má i pražská advokátka Dagmar Raupachová: "Jde o jasný případ značné nemajetkové i majetkové újmy. Pan Vícha ve sporu se státem nemůže prohrát."

Vícha je stíhán i za neoprávněný vývoz dělostřeleckých dálkoměrů. Vojenská policie ale dospěla k názoru, že se ničeho nedopustil. Advokát Vališ doufá, že v nejbližších dnech k tomu dospěje i soud.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video