Kandidáti na ředitele ČRo Jiří Mejstřík, Peter Duhan, Richard Medek (zleva).

Kandidáti na ředitele ČRo Jiří Mejstřík, Peter Duhan, Richard Medek (zleva). | foto: Ivana Dvorska, Digizone.cz

Medek zlatý padák dostane, ti další už ne. Prozatímní ředitel mění pravidla

  • 14
Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Petr Duhan stopnul takzvané zlaté padáky pro odstupující šéfy rozhlasu. Pozastavil platnost konkurenčních doložek ve smlouvách nejvyššího managementu, které zaručují vyplacení vysokého odstupného. Odstupujícího ředitele Medka se to ale nejspíš nedotkne, informovala mluvčí rozhlasu Eva Vencefrová.

"Rozhodnutí ve věci konkurenční doložky ve smlouvě bývalého generálního ředitele ČRo Richarda Medka je plně v kompetenci Rady Českého rozhlasu a ČRo ho nebude nijak komentovat," uvedl Duhan.

Podle pátečních Hospodářských novin dostane Medek, který z funkce ke konci února odstoupil ze zdravotních důvodů, odstupné ve výši svých deseti platů, tedy dohromady 1,5 milionu korun. Medek byl přitom ve své funkci pět měsíců a tři měsíce z toho promarodil.

Hospodářské noviny také uvedly, že rozhlasoví radní zanesli Medkovi do jeho smlouvy doložku o odstupném, podle které nesmí dalších deset měsíců pracovat pro konkurenci, teprve 10. února. Tedy pouhé dva týdny předtím, než Medek oznámil, že kvůli zdraví ve funkci končí.

Duhan, který se dnes ujal funkce, zároveň podle Vencefrové nařídil v rozhlasu provést v nejbližším možném termínu vnitřní audit.

Nominace pro volbu nového generálního ředitele bude rada přijímat do 30. dubna. Duhan, který v minulé volbě skončil na druhém místě za Medkem, se podle svých slov pravděpodobně nového tendru opět zúčastní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video