Medard přinesl do části země déšť

  • 41
Ačkoli slunce během víkendu pokračovalo ve své žhnoucí lázni a vyhnalo rtuť teploměrů k 32 stupňům, na části území - zejména na Šumavě a jihozápadě Čech - už odpoledne a navečer pršelo. Nicméně meteorologové tvrdí, že pranostika o Medardovi, který má na příštích 40 dní přinést déšť, se nesplní.

Meteorologové však varují, že by znovu mohly přijít přívalové deště s kroupami a silný vítr. Podle nich ale není pravděpodobné, že by se do puntíku splnila pranostika "Medardova kápě 40 dní kape" a příštích šest týdnů pršelo.

"Horké počasí se brzy vrátí, ve čtvrtek bude až 34 stupňů," řekl v České televizi meteorolog Ján Zákopčaník.

V pondělí sice bude oblačno, s přeháňkami a bouřkami. "Od západu ale bude oblačnosti ubývat," zní předpověď ČHMÚ. Podle ní mají odpolední teploty stoupnout na 23 až 27 stupňů, na Moravě se mohou pohybovat kolem třicítky.

Úterý už zas má být polojasné. Srážky by se měly vyskytnout jen výjimečně. Rtuť teploměrů se zastaví mezi 25 a 29 stupni Celsia.

"Od středy do konce týdne má být velmi teplo a slunečno. Odpolední teploty se mají pohybovat od 28 do 34 stupňů. V sobotu pak mají opět přijít přeháňky a bouřky," uvedla odbornice ČHMÚ.

Počasí aktuálně: pocasi.idnes.cz
Proč Medardova kápě 40 dní kape
Lidové pranostiky se v době moderních předpovědních modelů a družic zdají být jen veselými průpovídkami. Vycházejí však ze staletého pozorování počasí. Dnes, kdy klimatologové hovoří o střídání klimatických cyklů v Evropě, se pranostiky podivuhodně často plní.

Po suchém období na přelomu května a června nazývaném fortunátské jaro přichází podle pranostik doba vítských dešťů - Vít slaví svátek 15. června, ale klimatolog Jiří Svoboda toto období datuje od 6. do 18. června. "S pravděpodobností 70 procent nastává delší období, kdy začíná do Evropy pronikat vlhčí mořský vzduch přinášející vláhu," říká. Do tohoto období spadá i Medard.

Pranostiky vypovídající o počasí v tomto období se vztahují i ke svátku Božího těla, který se slaví většinou v první červnové dekádě. "Když lidi o Božím těle utíkají od oltářů, budou utíkat taky od mandelů," říká rčení. Déšť podle něj zastihne lidi při procesí a potrvá až do žní, kdy se snopy slámy svazovaly do mandelů. Zahájení žní bývalo na sv. Markétu, která "hodila srp do žita" a jež slaví svátek 13. července. Od Medarda k tomu dni uplyne šest týdnů, tedy přibližně 40 dní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video