Generální štáb

Generální štáb | foto: Václav Pancer, MF DNES

Medaile z generálního štábu nikdo neukradl. Vypadly ze sedačky

  • 119
Nečekaný vývoj nabrala kauza vloupání do sídla generálního štábu armády v Praze. Zloděj odtud měl odnést čtyři pamětní medaile. Nikdo je ale zřejmě neukradl. Medaile měly být založené v sedací soupravě, z níž údajně vypadly při stěhování nábytku.

Zatímco oficiální místa o nálezu medailí mlčí, podle informací TV Nova jsou všechny čtyři údajně ukradené medaile už na světě. Vojenská policie je našla náhodou při stěhování, když přebírala ostrahu budovy, kterou dosud hlídali sami vojáci. Jak se tam dostaly, není jasné.

"Vzhledem k probíhajícímu šetření a po domluvě s kolegy z Policie České republiky další informace nebudeme poskytovat," řekla Nově Michaela Cvanová z vojenské policie.

Pamětní medaile ze zasedací místnosti, v níž velitel armády Vlastimil Picek vítá návštěvy, začala armáda hledat v polovině července, kdy se do sídla generálního štábu v Praze 6 vloupal opilý muž (více o údajné krádeži čtěte tady).

Lupiče zachytila kamera. Policistům se později ozvala žena, která tvrdila, že na záznamu poznala svého manžela (o svědectví ženy čtěte více tady).

Údajný lupič ale promluvil do televizní kamery a tvrdí, že v budově nikdy nebyl. "Byl jsem doma. V Praze jsem vůbec nebyl, ani jsem tam neodjel, natož abych tam páchal, co oni tvrdí," řekl Nově podezřelý.

Případ podle televize začíná mít pikantní nádech. Vojáci, jejichž úkolem bylo budovu hlídat, měli v době incidentu údajně dámskou návštěvu.

Generální štáb je jednou z nejhlídanějších budov v Česku. Podle odborníků nemá v třiasedmdesátileté historii této "pevnostní" stavby takový čin obdoby. Budova je hlídána špičkovým kamerovým systémem a čtyřiadvacet hodin denně ji střeží speciální ozbrojená jednotka vojenské policie (více o nedobytnosti sídla generálního štábu čtěte tady).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video