V úterý Kadlec sliboval, že jméno věřitele zveřejní.

V úterý Kadlec sliboval, že jméno věřitele zveřejní. | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Mecenáše neodtajním, říká Kadlec

  • 43
V době svého šéfování NBÚ požadoval Tomáš Kadlec od úředníků státní správy nevydíratelnost a otevřenost. Nyní sám odmítá zveřejnit jméno mecenáše, který mu před dvěma lety poskytl dva miliony korun.

ČTĚTE TAKÉ:
Krejčíř možná uplatil strážce neúplatnosti

Bývalý ředitel státního podniku Čepro a exšéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec požadoval léta z titulu své funkce v NBÚ po všech lidech ve státní správě bezúhonnost, nevydíratelnost a hlavně otevřenost.

Kdyby před ním nějaký úředník něco tajil, nikdy by mu nepodepsal bezpečnostní prověrku, kterou potřebuje každý, kdo chce pracovat s tajnými údaji státu.

Nyní by nemohl dostat bezpečnostní prověrku paradoxně sám Tomáš Kadlec. Proč? Má tajného mecenáše, který mu před dvěma lety půjčil dva miliony korun. Kadlec se totiž ve středu rozhodl, že jméno člověka, s nímž podle svých slov v říjnu 2004 uzavřel smlouvu o dvoumilionové půjčce, nezveřejní.

"V žádném případě se už nebudu vyjadřovat vůbec k ničemu," řekl ve středu Kadlec MF DNES.

Ještě v úterý, kdy kauza s jeho půjčkou propukla, přitom sliboval, že identitu mecenáše odkryje. "Ještě jsem s tím člověkem, který mi peníze půjčil, nemluvil. Doufám, že se k tomu nějak vyjádří. Pokusím se ho přesvědčit, aby to udělal. Je to oficiální půjčka," říkal Kadlec.

Na záhadu Kadlecovy půjčky přišla policie jako na "vedlejší produkt" při vyšetřování rozsáhlé aféry uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Právě mezi jeho věcmi totiž při domovní prohlídce našla bankovní doklady k převodu peněz na Kadlecův účet.

A policie má podezření, že skutečným původcem peněz je právě Krejčíř. Peníze složil na účet Kadlece 29. října 2004 jakýsi Marcel Hájek, což je však bratr ženy, která žije s Petrem Hrubým - pravou rukou Krejčíře.

Krejčíř se také ve středu v telefonickém rozhovoru ze Seychel, kam uprchl loni v červnu, k "půjčce" přihlásil. "Potvrzuji tuto platbu. Sám jsem o to svého přítele Hrubého požádal," sdělil Krejčíř.

"To už je silná káva. Je to neuvěřitelné vyjádření," uvedl Kadlec.

Rozsáhlý případ
Kadlec nemusí být jediný, kdo se stane středem zájmu vyšetřování. Policie totiž stále - osm měsíců po domovní prohlídce Krejčířovy vily - vyhodnocuje pytle zabavených dokumentů.

"Je to jeden z největších případů, který se na útvaru vůbec dělal. Vyhodnocování bude trvat ještě několik měsíců," řekl jeden z detektivů protikorupční služby.

Když se sepíšou jen názvy všech zajištěných dokumentů, vydá to na 130 stránek A4. Z dokumentů se policie dozvěděla třeba to, že Krejčíř předal svému spolupracovníkovi Hrubému v říjnu 2004 celkem 4,9 milionu korun. Našly se u něj i směnky, třeba na 67 milionů korun pro skupinu kolem Marily Příbram a podnikatele Jaroslava Starky.

Dvoumilionová půjčka je vedena i na bývalého rozhodčího Lubomíra Pučka, nyní manažera Slavie. Krejčířových dlužníků jsou desítky a sumy, o které jde, dosahují stamilionů korun. Policisté připouštějí, že to vypadá, jako by Krejčíř sloužil i jako nějaká malá banka.

Co bylo u Krejčíře

Smlouva o půjčce na 20 milionů korun Jaroslavu Starkovi z Příbrami
Směnka na dva miliony korun rozhodčímu Lubomíru Pučkovi
Doklad o uložení 30 milionů korun na Krejčířův účet jeho ženou
Půjčky v hodnotě 200 milionů korun
Výpisy z devizových účtů Krejčíře

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video