Poslankyně Karla Maříková z SPD

Poslankyně Karla Maříková z SPD | foto: ČTK

Poslanci nevydali Maříkovou policii. Přirovnala muslimy k invazivnímu druhu

  • 571
Sněmovna odmítla vydat poslankyni hnutí SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Maříková přirovnala muslimské imigranty k invazivnímu druhu živočichů a rostlin a napsala, že by jim měl být zakázán vstup do Evropy. Vydání Maříkové policii podpořilo pouze šest poslanců ze 165 přítomných.

Maříkovou Sněmovna zřejmě k trestnímu stíhání nevydá. Mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům, aby policejní žádosti nevyhověli.

Co Maříková napsala na Facebooku

„Je zakázané dovážet nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území Evropské unie. Muslimští migranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území Evropské unie.“

Předseda SPD Tomio Okamura řekl ve Sněmovně, že jde o pokus o kriminalizaci svobodného vyjadřování poslanci. Navíc podle něj bylo vyjádření Maříkové evidentní nadsázkou a označíl to za uměle vytvořenou kauzu. „Nemyslím, že by vznesená obvinění u soudu obstála,“ řekl Okamura.

Tím, kdo už v tuto chvíli podle šéfa SPD prohrál, je ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, který ke snaze kriminalizovat Maříkovou mlčí.

„Ve svém příspěvku jsem nevyzývala k žádnému násilí, ani jsem nikoho neurážela,“ řekla poslancům Maříková.

„Ministerstvo vnitra ve svých zprávách pravidelně uvádí, že SPD je extrémistická strana. Často jsme oponenty nazýváni fašisté a nacisté. A víte, co je nejhorší, že je to lidmi, kteří se sami takto projevují,“ uvedla Maříková.

Argumentovala, že co největší bohatost diskuse o věcech veřejných by měla být státní mocí regulována jen v míře nezbytně nutné, jak vyplývá z Listiny základních práv a svobod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video