Lyžování na Klínovci.

Lyžování na Klínovci. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Další areály si budou fotit lyžaře, aby nekšeftovali se skipasy

  • 122
Problém s přeprodáváním permanentek mezi lyžaři vyřešili minulý rok v lyžařském areálu na Klínovci speciálním turniketem, který držitele karty při první jízdě vyfotí. Podobné opatření postupně zavádí i další střediska v Krušných horách.

Kupčení s jízdenkami chtějí zarazit například i ve Ski centrum Bublava-Stříbrná. "Pro letošní sezonu chystáme nové zařízení, které bude fungovat na bezkontaktní čipové karty. Umí i to, že si lyžaře vyfotí. Tuto službu však budeme zatím používat jen při nákupu vícedenních skipasů," oznámil Jiří Lhota ze sdružení Ski Bublava, které středisko provozuje.

Ceny permanentek

(dospělý / dítě)

Neklid
celodenní 460,- / 320,-
14:00-16:00 250,- / 180,-

Klínovec
celodenní 590,- / 440,-
od 14:00 240,- / 180,-

Bublava
celodenní 400,- / 300,-
2 hodiny 220,- / 175,-

Potůčky
celodenní 290,- / 190,-
2 hodiny 150,- / 100,-

Mariánské Lázně
celodenní 350,- / 210,-
2 hodiny 230,- / 140,-

K tomu, aby si mohli fotit i lyžaře s celodenní jízdenkou, by prý potřebovali ještě jednu kameru u hlavních lanovek. A ta by na řadu přišla tehdy, pokud by se přeprodávání skipasů ukázalo být na Bublavě velkým problémem.

Podobně je na tom také lyžařské středisko Snowhill v Mariánských Lázních. Kvůli kontrole sezónních jízdenek si začali lyžaře fotit vloni, kontrolovat jednodenní lístky však zatím nebudou.

Zapomenout na přeprodávání jízdenek však mohou sjezdaři, kteří se těší, až příští rok vyrazí do nového lyžařského střediska na Plešivci. Skiareál za 400 milionů korun bude hotový do příští zimy a po dokončení nabídne lidem 15 kilometrů tratí (více o stavbě areálu na Plešivci čtěte zde).

Provozovatelé předpokládají, že cena celodenního jízdného bude kolem pěti stovek. "Zařízení, které zamezí přeprodávání skipasů budeme mít zcela jistě. Samozřejmě je něco jiného, když si skipas mezi sebou vymění partneři, aby se mohli střídavě věnovat lyžujícímu synovi. Ovšem když si jízdenku prodávají lidé na parkovišti, nedá se říct, že by to byla zrovna slušnost," uvedl Petr Voráček, manažer společnosti HR Agency, jež areál staví.

Klínovec si opatření pochvaluje

Stejný přístup ke skipasům mají i na Klínovci. "Pokud rodiče v pokladně nahlásí, že se budou u dítěte střídat, vyjdeme jim vstříc," řekl Adam Svačina, manažer skiareálu.

První rok "fotících" turniketů si přitom nemohou provozovatelé z Klínovce vynachválit. Když zjišťovali, kolik přeprodaných lístků mají za jeden den, došli k číslu 120. Poté, co začali skipasy blokovat, dostali se na 30 lístků denně (více o opatření na Klínovci čtěte zde).

Zařízení, které kontroluje identitu lyžaře, je podle Adama Svačiny velice nenápadné a člověk si ho takřka nevšimne.

"Pokud ráno vyfotí malou dámu a odpoledne se chce svézt na ten samý lístek vysoký pán, obrázek přijde našemu člověku ke kontrole. Když zjistí, že se nejedná o tu samou osobu, skipas zablokuje," popsal manažer.

Systém je prý téměř neomylný, a pokud se přeci jen splete, třeba kvůli tomu, že si lyžař nasadí jinou čepici, není problém permanentku zase odblokovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video