Lyžaři si na horách užívali výborné podmínky.

Lyžaři si na horách užívali výborné podmínky. | foto: Jan StrouhalMF DNES

Lyžaři si o Vánocích užívali sněhovou nadílku

  • 9
Příroda byla k lyžařům během vánočního víkendu štědrá. Bohatou sněhovou nadílku si tak mohli užít návštěvníci většiny českých hor. Na mnoha místech leželo přes sto centimetrů sněhu, v Krkonoších dokonce naměřili 160 centimetrů bílé pokrývky. Víkend na horách se ale neobešel bez zranění.

V západočeské části Šumavy se v pondělí odpoledne teploty pohybovaly pod nulou a mírně sněžilo.

Podle Pavla Aubrechta ze železnorudského dispečinku Horské služby byl na Šumavě v sobotu a ještě v neděli poměrně klid. "Lyžařů výrazně přibylo až v pondělí - na druhý svátek vánoční," řekl Aubrecht.

Nápor lidí si vyžádal i řadu zranění. "Zatím jsme vyjížděli k pěti úrazům. Nejzávažnějším asi byla zlomená stehenní kost s podezřením na možné tepenné krvácení. Stalo se to v hlubším sněhu," řekl Aubrecht.

Na Šumavě je od 60 do 80 centimetrů sněhu. "Podmínky jsou ideální. Na sjezdovkách je kolem pětašedesáti centimetrů sněhu, jedou všechny vleky i lanovka. Fronty jsou maximálně do deseti minut," popsal Josef Treml z lyžařského areálu na Špičáku.

Silničáři varovali řidiče, aby na Šumavu nejezdili v autech bez zimní výbavy. "Některé úseky v oblasti Horské Kvildy, Javorné jsou sjízdné se sněhovými řetězy. V řadě úseku nesmíme na udržování silnic vůbec používat sůl, ale jen inertní posyp," vysvětlil dispečer klatovských silničářů František Kučera.

Lyžaři si užívali i jinde
Velkou sněhovou nadílku si mohli lidé vychutnat i v Krkonoších. Na sjezdovkách na Černé hoře ležela vrstva 140 centimetrů sněhu. Ještě více ho bylo v Horních Mísečkách, kde místní naměřili 160 centimetrů.

Počasí "nadělovalo" lyžařům i v Jeseníkách. Tamní sjezdovky na Ramzové a Pradědu hlásily shodně 125 centimetrů sněhu a jen o pět čísel méně naměřili vlekaři na Červenohorském sedle.

 

Předpověď počasí

Aktuální předpověď Meteopressu najdete na pocasi.idnes.cz
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video