Pavel Dohnal - předseda strany Moravané

Pavel Dohnal - předseda strany Moravané

Lídr Moravanů: Nemáme nic proti obyvatelům Prahy

  • 134
Českou republiku jako spolkový stát zemí České, Moravské, Slezsko-Moravské a Prahy prosazuje strana Moravané. Pro vlastní Moravu pak chce prosadit vlastní samosprávu. Prezidenta tohoto státu mají mít lidé možnost zvolit přímo.

Přejít na volební speciál

"Prosazujeme myšlenku budoucí podoby Evropy jako Evropy historických regionů, v rámci které se bude eliminovat současná nadvláda velkých národních zemí EU nad námi menšími," uvedl lídr Moravanů Pavel Dohnal v odpovědi čtenářům iDNES při online rozhovoru.

"V takové Evropě si dovedeme představit vedle svébytného Bavorska, Saska, Korutan, Flander, Bretaně, Skotska také svébytné Čechy a svébytnou Moravu," dodal.

Odpovědi lídra Moravanů Pavla Dohnala čtěte zde

Strana Moravané vznikla sloučením dvou promoravských politických subjektů, založených v roce 1994 - Moravské demokratické strany a Hnutí samosprávné Moravy a Slezska. Na svých webových stránkách uvádí, že ve své politické činnosti navazuje na novodobé moravské společenské a politické emancipační aktivity z roku 1968 a počátku devadesátých let minulého století.

Za svůj cíl si strana klade plnohodnotný a spokojený život obyvatel Moravy a její prosperitu. Ta má přispět k efektivně fungující spolkové republice, kterou tu Moravané chtějí vytvořit.

"Nemáme tolik peněz na kampaň, ale jsme schopni oslovit voliče, známe náš region," tvrdí na internetových stránkách Moravanů lídr strany Dohnal.

Program strany, podle Moravanů, už pouze nestaví do popředí obnovení zemského uspořádání, ale i decentralizaci daňového systému, zlepšení sociálního postavení rodin a reformu zdravotnictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video