Palladium. Ilustrační foto.

Palladium. Ilustrační foto. | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Stovka lidí zburcovala pražské nákupní centrum zpěvem hymny

  • 257
V nákupním centru Palladium na pražském náměstí Republiky zněla hymna. Stovka zpívajících lidí chtěla upozornit na to, že přestavba budovy je jedním z největších selhání památkové péče v Praze po roce 1989. Hymnu zpívali proto, že její slova napsal Josef Kajetán Tyl v kasárnách, které musely centru ustoupit.

Akce se podle pořadatelů účastnila více než stovka lidí, kterou po celou dobu doprovázela ostraha nákupního centra. Organizátoři si akci natáčeli na kameru, což se pracovníkům ostrahy nelíbilo. Natáčení zakázali s tím, že organizátoři nemají povolení managementu nákupního centra.

Účastníci nejprve zpívali u vchodu, poté vyjeli po eskalátorech i do vyšších pater a procházeli mezi obchody. Ostraha na zpěváky nakonec přivolala policii, ale než policisté přijeli, stihli se účastnici happeningu rozejít.

Happening organizovala skupina Guma Guar prostřednictvím sociální sítě Facebook. Pořadatelé na místě rozdávali lidem text písně Kde domov můj a informace o historii Josefských kasáren.

Objekt, který původně vlastnila armáda, byl v 90. letech minulého století prodán. Během přestavby odkryli archeologové na staveništi pozůstatky románských domů. Z původní budovy zůstala ale jen fasáda a dovnitř bylo vestavěno několikapodlažní nákupní centrum s podzemním parkovištěm.

Akce byla součástí výstavy nazvané Čí je to město?, která se do 16. března koná v galerii Karlín studios v Křižíkově ulici. Výstava kriticky reaguje na vývoj architektury a urbanismu v metropoli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video