Pracovníci NKÚ policii prozradí, zda bývalý sociální demokrat Petr Wolf „čachroval“ s dotacemi. Prezident NKÚ je zbavil mlčenlivosti.

Pracovníci NKÚ policii prozradí, zda bývalý sociální demokrat Petr Wolf „čachroval“ s dotacemi. Prezident NKÚ je zbavil mlčenlivosti. | foto: ČTK

Lidé z NKÚ policii řeknou, co zjistili o poslanci Wolfovi

  • 4
Pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří prověřovali účetnictví firmy poslance Petra Wolfa, budou už brzy vypovídat na policii. Prezident NKÚ František Dohnal vyhoví žádosti protikorupční policie, aby je zbavil mlčenlivosti.

"Mohu potvrdit, že pan prezident dnes obdržel žádost od policie o zbavení mlčenlivosti kontrolory, kteří prověřovali dotace od ministerstva životního prostředí, kde byla i firma UT 2002. Prezident této žádosti vyhoví," uvedla mluvčí NKÚ Radka Burketová.

Kriminalisté zjišťují, zda Wolfova firma UT 2002 skutečně zneužila část z několikamilionové státní dotace, jak uvádí zpráva NKÚ. "Musíme také prověřit, zda existovaly důvody k vydírání poslance," řekla MF DNES mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Petr Wolf minulý týden prohlásil, že mu při únorové volbě prezidenta republiky Jiří Paroubek vyhrožoval. Využil prý toho, že Wolfova firma na výrobu pneumatik UT 2002 zneužila část z několikamilionové státní dotace. NKÚ například zjistil, že společnost zaplatila téměř 300 tisíc za studii, jejíž doslovné znění bylo zdarma dostupné na internetu.

"Když se Jiří Paroubek dozvěděl, že se moje firma při čerpání dotace údajně dopustila rozpočtové nekázně, snažil se mě při prezidentské volbě vydírat tím, že pokud nepodpořím liberálního kandidáta, celou kauzu zveřejní," prohlásil Wolf. - čtěte Paroubek mě vydíral při prezidentské volbě, tvrdí Wolf

Paroubek to označil za lež. Tvrdí naopak, že Wolfa vydírala vládní ODS. Měla mu prý vyhrožovat, že když nepřejde na koaliční stranu, bude muset dotaci vrátit. To by zřejmě Wolfa zruinovalo. ODS to rovněž popřela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video